Кардамонът изгаря мазнините и противодейства на възпаленията, които се развиват в организма. Учените стигат до това заключение по време на проучване, публикувано в списание MDPI.
Лекар: Тези 10 храни трябва да ядете всеки ден
В продължение на няколко седмици учени от Тексаския колеж по селско стопанство дават на тестови мишки подправката и наблюдават промените, които настъпват в организма им. Установено е, че приемът на семена от кардамон увеличава разхода на енергия и намалява масата на мазнините при мишките чрез модулиране на нервните вериги, които регулират липолизата на мастната тъкан и митохондриалния окислителен метаболизъм в черния дроб и скелетните мускули.
Индийската кухня и нейните вкусни и питателни ястия
Освен това приемът на подправката може да намали лекото възпаление, като по този начин предотврати хроничното възпаление и развитието на редица заболявания, посочват изследователите.
Кардамонът е популярна подправка в много страни. Тя има топъл билков вкус и аромат, който съчетава нотки на евкалипт, мента и черен пипер.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!