В настроение за сатай от копринени буби? Или пък наси лемак, поднесен с хрупкави щурци за гарнитура?
Държавната агенция по храните на Сингапур (SFA) е одобрила 16 вида ядливи насекоми за продажба и консумация в страната, според публично циркулярно писмо от 8 юли, адресирано до търговците на храни.
(Видеото е архивно: Онде онде|Вкусове от Сингапур)
Silkworm satay? Singapore approves insects as food https://t.co/90KFqm5zDi
— Life-Student𝕏 (@KalyrraFae) July 9, 2024
"С незабавен ефект SFA ще разреши вноса на насекоми и продукти от насекоми, принадлежащи към видове, за които е преценено, че са с ниска степен на регулаторна загриженост", се казва в съобщението на агенцията.
Насекомите, одобрени от SFA, включват скакалци, брашнени червеи и няколко вида бръмбари. "Тези насекоми и продукти от тях могат да се използват за консумация от човека или като фураж за животни, отглеждани за производство на храни", заявиха от SFA, като добавиха, че насекомите не могат да бъдат "събирани от природата".
"Необходими са документи, които да докажат, че насекомите се отглеждат в помещения, регулирани от компетентния орган", заявиха от SFA.
От CNN са потърсили SFA за допълнителен коментар относно новите разпоредби.
Подобно на голяма част от света, яденето на насекоми в Сингапур остава новост. Изследователите са регистрирали повече от 2100 ядливи вида насекоми - много от тях са пълни с важни витамини и минерали и служат като устойчив източник на висококачествени протеини, за разлика от добитъка, който произвежда метан.
"Насекомите са пренебрегван източник на протеини и начин за борба с изменението на климата", се казва в доклад на Световния икономически форум от 2022 г. "Консумацията ни на животински протеини е източник на парникови газове и климатични промени. (Консумацията) на насекоми може да компенсира изменението на климата по много начини", казват изследователите.
Такос от скакалци се сервира като популярен деликатес в някои части на Мексико.
Went to a taqueria and saw this on the menu..Tacos de chapulín 🦗 of course I had to try it out.. grasshopper tacos 🌮 pic.twitter.com/lNowskQieZ
— GB 🐝 (@Gabe08188141) January 16, 2024
Мравки, щурци и дори тарантули се консумират често в други страни от Югоизточна Азия като Тайланд и Камбоджа.
В Сингапур живи насекоми обикновено се продават като храна за домашни любимци като пойни птици и влечуги, но те могат да бъдат нова и вълнуваща възможност за хранене на хората. Местните готвачи, ресторанти и компании за храни и напитки експериментират с различни начини за безопасно сервиране на насекоми в ястия като солени раци със суперчервеи и продукти като протеинови барове.
"Тъй като индустрията на насекомите е в начален стадий и насекомите са нов хранителен продукт тук, SFA разработи регулаторна рамка за насекомите, която въвежда насоки за oтглеждане и продаване на насекомите, за да бъдат одобрени като храна", заявиха от SFA.
Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!