С ъчетанието на различни текстури е високо ценено в кулинарния бранш, затова тарталетите с пухкав пълнеж и хрупкава основа са предпочитам десерт от ценителите.
Необходими продукти:
за тестото:
180 г брашно
125 г краве масло
60 г захар
50 г бадеми
1 яйце
за плънката:
500 мл прясно мляко
50 г захар
5 жълтъка
индийско орехче за поръсване
Начин на приготвяне:
Бадемите се смилат и се разбъркват с брашното и захарта.
Добавя се маслото и се смила, докато се получат трохи. Прибавя се яйцето и отново се смила.
Полученото тесто се увива в прозрачно фолио и се прибира в хладилник за 30–40 минути, за да стегне.
Тестото се разточва и се разпределя в 6 форми за тарталети, така че да покрива и стените. Прибират се в хладилника за 15–20 минути.
Млякото се кипва. Жълтъците се разбиват със захарта. Млякото се налива към жълтъците на тънка струйка, при постоянно бъркане.
Сместа се разпределя във формите върху тестото. Поръсва се с индийско орехче.
Пекат се 15 минути в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор. След това фурната се намалява на 180 градуса и тарталетите се пекат още 10 минути.
Охлаждат се и се сервират.
Вижте още сладки предложения:
Вкусен кекс с два слоя
Кремът, който всеки би опитал
Десерт, който и деца могат да приготвят
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!