По-добре е да приготвяте чая не с вряла вода, а с вода с температура 80 градуса, казва диетологът Анжелика Дювал пред NEWS.ru. Експертът подчертава, че при тази температура течността е по-нежна към чая, което му позволява да разкрие вкуса и аромата си.
"За да запазите вкуса на чая, не го запарвайте с вряла вода. Най-напред чайникът се потапя във вряла вода: по-добре е да изберете стъклени, керамични или глинени съдове - те ще подобрят вкуса и аромата на чая. След като залеете запарката с вода, кипнете водата за няколко секунди. След като листата са напълно покрити с вряла вода, веднага изсипваме това, което сме получили", добавя Дювал.
Черният чай: Десет ползи от вълшебната напитка
Тя подчертава, че чаените листа трябва да се заливат отново с вода с температура 80 градуса. Според нея количеството на запарване зависи от желаните сила или обем на напитката.
"Първият път - когато се запарва с вряла вода - има своеобразна дезинфекция, извличаме аромата на чая. Водата с температура 80 градуса е по-нежна и запарката отдава целия си вкус и аромат. След като сме го попарили с вряла вода, пускаме определено количество запарка, всичко зависи от вида на чая и препоръките за количеството и силата. Същото важи и за зеления чай", обобщава Дювал.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!