Б аницата е ястие, любимо на всеки българин. Тя заема основно място в българската кухня. Можете да я сервирате и на закуска, и на обяд, а защо не и на вечеря.
Освен това е част от празничното меню и акцент на всяка българска трапеза. Рецептите за баници са многобройни и разнообразни. Предлагаме ви този уикенд да опитате една малко по-различна:
Сладка баница с млечен крем
Необходими продукти:
1 пакет фини точени кори
180 г краве масло
1 ч.ч. пшеничен грис
1 л прясно мляко
200 г захар
4 яйца
кората от 1 лимон
1 ч.л. ванилов екстракт
80 г сушени вишни
40 мл тъмен ром
175 г крем сирене
пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
В тенджера сложете половината от маслото, когато се разтопи изсипете гриса и бъркайте докато се запържи до златисто, след това налейте прясното мляко, сипете захарта и бъркайте докато сместа се сгъсти.
Разбийте яйцата с настърганата лимонова кора и ванилията. Налейте малко от горещата млечна смес към яйцата и разбъркайте, изсипете сместа в тенджерата и гответе 2-3 минути, като бъркате. Дръпнете от котлона и прехвърлете крема в купа, оставете да се охлади леко.
Намажете тава за печене с масло. Сложете половината от корите като ги мажете с масло. Изсипете крема върху корите. Поръсете с предварително накиснатите в ром и след това отцедени вишни. Сложете крем сиренето на няколко места, покрийте с останалите кори, също намазани с масло.
Намажете баницата с останалото масло и нарежете на парчета, така ще се запече по-добре и корите ще станат по-хрупкави. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 35 минути.
Извадете от фурната и охладете 30 минути, поръсете с пудра захар и сервирайте.
Съвет:
Най-добре да накиснете сушените плодове в рома от предния ден, за да се напоят добре.
* Посочените градуси на фурната са с включен вентилатор. Ако е без вентилатор, печете на 200 градуса.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!