Д нес е Велики четвъртък, четвъртият ден от Страстната седмица и първият преди празника Възкресение Христово, в който според традицията се боядисват яйца.
Велики четвъртък е свързан с Тайната вечеря, когато е установено тайнството на причастието.
След вечеря Христос взел хляб, благословил го, разчупил го, раздал на учениците си и казал: "Вземете, яжте, това е моето тяло!". После вдигнал чашата и казал: "Пийте от нея всички. Това е моята кръв на Новия завет, която за вас и за мнозина се пролива за прощение на греховете".
След причастието Христос признал пред своите ученици, че ще бъде предаден.
ВИЖТЕ 5 НЕЩА, КОИТО ТРЯБВА ДА НАПРАВИТЕ НА ДНЕШНИЯ ДЕН, В ГАЛЕРИЯТА НИ
На Велики четвъртък се боядисват великденските яйца, както и през Велика събота преди празника.
Първото яйце трябва да се боядиса в червено.
С него се прави кръстен знак върху челата на децата, а после и на всички останали от семейството. То се оставя настрана от другите и се подменя с миналогодишното, което през цялото време е престояло в къщата – да носи здраве, радост и щастие на нейните обитатели. Яйцето се пази някъде във витрина, за да не се счупи и да носи късмет.
Следващото яйце също е червено – то се оставя в църквата в събота вечерта, след празничната литургия, която продължава след полунощ, или на другия ден.
А защо боядисваме яйца?
От древни времена много култури асоциират яйцето с Вселената. Персите, например, вярвали, че Земята се е излюпила от гигантско яйце. Много народи виждали в яйцето символ на прераждането през пролетта.
Яйцата са били боядисвани, декорирани и рисувани от римляни, гали, перси и китайци. След възникването на християнството яйцето започва да се възприема като символ на раждането на човека от природата.
Червените яйца са символ на Христовата мъченическа кръв. В Гърция първоначално яйцата са се боядисвали само в червено.
18 великолепни идеи за украса за Великден
Мраморен ефект на великденските яйца - с пяна за бръснене
На Велики четвъртък се подновява квасът и се замесва тестото за великденските хлябове.
Те носят най-разнообразни названия из България – великденски кравай, богова пита, кошара, харман, квасник, яйченик, плетеница или кукла. Обикновено се украсяват с нечетен брой червени или бели яйца и с усукано около тях тесто. Жените приготвят и по-малки великденски хлебчета, с по едно червено яйце в средата, които се дават на първия гостенин, на кумовете и на роднини.
6 бързи рецепти за пухкав козунак
Какво да правим със старите козунаци
У нас по традиция на Велики четвъртък се замесват и козунаците за празника.
Козунакът е сладък обреден хляб, който символизира тялото на Исус Христос така, както боядисаните в червено яйца символизират кръвта му.
Още любопитни неща за празника вижте в специалната секция Великден в Edna.bg.
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още съдържание последвайте страницата ни в Instagram.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!