У чени от Калифорнийския университет в Лос Анджелис установиха, че съединението куркумин, което се съдържа в подправките, повишава настроението, а редовната му употреба подобрява паметта и когнитивните функции на мозъка.
В рамките на изследвания на тъкани учените заключили, че куркумин притежава значими противовъзпалителни и антиоксидантни свойства в лабораторна среда.
В ГАЛЕРИЯТА ВИЖТЕ ВСИЧКИ ЗДРАВОСЛОВНИ ТЕНДЕНЦИИ ПРИ ХРАНИТЕ ПРЕЗ 2018 Г.
Активността му е съпоставима с тази на промишлените лекарствени препарати и може да допринесе за спиране развитието на болестта на Алцхаймер.
Във видеото вижте повече факти за куркумата
Използването на куркумин в храната стимулира активността на амигдалата и хипоталамуса - мозъчни зони, които "отговарят" за спомените, впечатленията и емоционалността.
ВИЖТЕ НАЙ-ДОБРИТЕ ЗА ЗДРАВЕТО КОМБИНАЦИИ ОТ ХРАНИ
Оказва се, че куркумин вероятно е най-добрият природен антидепресант за онези, чиято работа и начин на живот са свързани с много стрес.
Но не всички хора понасят куркумин.
Как да се почувстваме по-добре в тялото си само за седмица
Някои хора, които го използват като подправка в храната, получават гадене и имат стомашни болки.
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore
За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!