Ш отландците се гордеят с уискито, германците - с бирата, а българите - с хубавата си ракия.
Много българи варят ракията си сами, пише Дойче веле и надниква в ракиджийницата "Дядо Пламен" до Асеновград.
В този край се произвежда най-вече гроздова ракия.
"Не слагаме много захар, за да не ни боли глава", издава тайната на хубавата ракия Красимир, който по професия е шофьор.
"Ние, българите, винаги започваме с ракия и салата"
ТЕСТ: Каква туршия трябва да похапваш тази зима?
У нас домашната ракия има вековна традиция. Твърди се, че по българските земи се вари ракия от 11-ти век.
Според Гавраил Синапов от ракиджийницата "Дядо Пламен" българите сами произвеждат ракията си и по икономически причини.
През годините хората често протестират срещу налаганите нови правила за варенето на ракия.
След 2007 г. бе въведен нов акциз и производството на ракия бе ограничено.
Сега, през 2018 г. по време на българското европредседателство малката ракия става още по-малка.
На официални събития на гостите, сред които ще има и много чужденци, ще се сервира малка ракия от само 25 мл, а не от 50 мл, както е досега. Това стана ясно от обявената обществена поръчка за кетъринг на членовете на делегациите по време на мащабното събитие, на което страната ни ще е домакин в първата половина на 2018-та година. Наздраве!
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!