К огато става въпрос за храна, един ще каже "Вкусно“, друг пък – "Отвратително“.
Това е една от основните идеи, която стои зад новия "Музей на отвратителните храни", която отвори врати в Малмьо, Швеция точно на 1 ноември.
Основателят д-р Самюел Уест е психолог през деня и куратор през нощта. Първият му проект "Музей на провала", се превърна в голям хит, пише CNN.
Would you tuck into some maggoty cheese or fermented shark?
— CNN (@CNN) 1 ноември 2018 г.
When it comes to food, one person's "yuck" is another person's "yum" -- and the Disgusting Food Museum wants to make you think differently about what you can eat: https://t.co/YvJF3Ve8Nm pic.twitter.com/aOLyLfo0sm
Проучване върху консумацията на месо и ефектът му върху околната среда накарало Уест да открие други алтернативи за набавяне с протеин, а след това превърнал новия си интерес в проект.
"Ако попитате хората дали биха опитали буболечки, те ще отговорят, че това е гнусно. Но може би аз мога да ги накарам да помислят отново“, споделя Уест.
И резултатът е 400-метрово пространство, в което посетителите могат да подушат, пипнат и опитат различни храни, които са определяни като "отвратителни“ – от гъши дроб, до ферментирала акула и много други.
След три месеца Уест планира да разходи музея на пътешествие из други градове на Швеция.
"Ние се определяме според храната, която ядем. Част от идеята на едно пътуване е да опитваш нови храни, а интересът към изпробването на нови неща е голям“, отбелязва още той.
Уест набляга на това, че музеят цели да накара хората да са по-любопитни, както и да мислят критично, а не просто да си правят снимки с нестандартната храна.
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още свежи новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!