Р ецептата за специфичното ястие "Мердокио" датира от древни времена, разказва главният готвач Морено Кардоне.
Деликатесът обаче е обявен за нехигиеничен от Европейския съюз.
Причината е, че "Мердокио" се приготвя от фекалиите и вътрешностите на горския бекас
Тази птица е с големината на гълъб. Храни се основно с червеи, ларви и възрастни насекоми, които събира сред паднали листа и мека влажна почва. Яде и семена, и други части на растения. Обитава широколистни, смесени и иглолистни гори. У нас горският бекас се среща целогодишно и е вписан в Червената книга за застрашени видове.
"Кралицата на горите" така Морено Кардоне нарича бекаса. Птиците му донася ловецът Виктор, който ловува в горите на Тоскана.
Как се прави "Мердокио"
Птицата се почиства добре от перата, след това се изваждат черният ѝ дроб, червата и сърцето. Нарязват се на дребно и се запържват в тиган. Сместа се сервира върху брускети.
Шеф Кардоне признава, че тези съставки отблъскват някои хора, но според него в ястието няма нищо необичайно.
Здравните наредби, наложени от ЕС обаче забраняват продаването на деликатеса.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!