К акво е най-специфичното при вечерята (и закуската, и обяда) на космонавтите? Разбира се, нулевата гравитация! Тя прави онова, което тук на земята приемаме за елементарно (например да си намажеш филия) в истинско акробатично упражнение.
Както ни обясняват експертите от NASA, храните, които ползват космонавтите не са безкрайно различни от тези, които познаваме ние. Освен че голяма част от тях са съхранявани в тубички и други опаковки. Някои храни могат да бъдат консумирани директно (плодове и някои зеленчуци), докато други имат нужда от обработка във вода (всякакъв вид спагети и паста). В космическите станции има фурни, но не и хладилници – затова храните трябва да бъдат специално подготвени за издържане по време на дълги мисии.
Във видеото горе вижте 10 мистериозни истории от Космоса.
Ето и още някои особености – солта и пиперът, които ползват космонавтите, са единствено във втечнена форма – в противен случай те просто биха се разлетели из пространството. Така те биха застрашили както здравето на космонавтите (например ако влязат в очите им), така и работата на вентилацията, която биха могли да задръстят.
Както можете да видите във видеото, отлитането на храната е най-голямото предизвикателство при хранене в условия на нулева гравитация. Не по-малко досадна е възможността за отлитане на съдовете и приборите – те винаги трябва да бъдат прикрепяни към неподвижна повърхност със специални лепенки. Изглежда забавно, макар че не сме уверени колко дълго време бихме го практикували!
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!