Ц икорията е наричана още синя жлъчка и се употребява при лечение на черния дроб, проблеми със стомаха и далака. Има успокоителен ефект върху централната нервна система, засилва сърдечната дейност.
Вижте повече:
За нерви и сърце – сок от синя жлъчка
Прясната билка е евтина суровина за приготвянето на сок от цикория (синя жлъчка), който действа балансиращо на нервната и сърдечно-съдовата система.
За да си приготвим сок от цикория, ще ни трябват около един килограм млади стебла, които още не са формирали цветни пъпки. Стеблата се режат на около 20 см от върха. Цялата тази маса се измива хубаво и се попарва с вряла вода.
След това билковата маса се смила с мелничка за месо. Получената каша се изцежда внимателно, поставя се в емайлиран съд и се кипва за не повече от две минути. Получената течност е лековитият сок от цикория (синя жлъчка). Съхранява се в хладилника в стъклена бутилка.
При отслабване
Компонентът инулин в билката е способен да редуцира кръвната захар и по този начин да предотврати вредите от увлеченията ни по сладките храни. B-витамините успешно трансформират въглехидратите и мазнините в енергия и предотвратяват създаването на мастни депа.
Диетолозите отбелязват, че цикорията съдържа и пектин: този компонент създава за дълго усещане за ситост и помага за контрола върху апетита. Ако след хранене изпием една топла напитка с билков екстракт, няма да усещаме глад часове наред.
И още - как помага цикорията на кожата, на косата ни и защо подсилва имунитета ни - вижте във видеото от канала "Баба знае" във Vbox7.com
Вижте още:
Плодчето, което лекува диабет, безсъние, алергии и още
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!