О бикновената шипка е известна с латинското си наименование Rosa canina и е вид диворастяща роза. Тя представлява многогодишен бодлив храст, пишат момичетата от Edna.bg.
Шипката цъфти от май до юли, като цветовете ѝ са бледорозови до бели. Самите плодове (шипки) узряват през есента. Те са овални, червено-оранжеви, с размер 1-2 cm, месести, пълни с множество космати семена.
Шипките са изключително полезни! Те съдържат витамин С, витамини В2, А, К, каротеноиди, флавоноиди, органични киселини, танини, пектинови вещества, соли и етерично масло.
Шипковият плод е истински поливитаминен концентрат, който почти няма аналог в природата с толкова много витамини, съчетани в един естествен продукт. Още в древността шипката е призната като ценно и лечебно средство.
Бащата на медицината, Хипократ, а и други древногръцки учени като Теофраст и Диоскорид са оценявали високо ползите от шипковия плод. Предписвали са го като противовъзпалително средство за множество различни заболявания.
В последните години станаха модерни т. нар. суперхрани и суперплодове като годжи бери, асай бери, чиа и много други, измествайки от фокуса шипката, която освен че е много полезна за здравето, е и достъпна като цена, отглежда се в България и може да се открие с добро качество.
Тя също има правото да бъде начислена към суперхраните заради своите десетки полезни свойства.
Храни, които буквално ядат мазнините (СНИМКИ)
Храните, които предотвратяват връщането на килограмите след диета
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!