С емената от чия, наричани още суперхрана, са продукт, който съдържа голям брой хранителни вещества. Почитателите на здравословната храна активно ги консумират, вярвайки, че са много полезни и помагат за поддържане на здравословно тегло.
Семената от чия станаха популярни заради вълната на всеобщото увлечение по доброто хранене. Учените свързват загрижеността на населението за здравето им с пандемията от COVID-19. Въпреки това чията, става известна в европейските страни много по-рано: Европейският съюз признава семената от чия за нова хранителна съставка още през 2009 г.
Какво е чия?
Чия или испански градински чай е едногодишно растение от семейство Lamiaceae. Това семейство включва още лавандула, босилек, мента, майорана, маточина, розмарин и чубрица. Най-здравословната част на чията са нейните семена - малки овални зърна с кафяв, бял или сив цвят, подобни на ленените семена. Чия расте в тропическите и субтропическите райони и произхожда от южно Мексико и северна Гватемала.
Какви полезни вещества съдържат семената от чия?
Химичният състав на семената зависи от климата, географското положение и дори от годината на отглеждане на испанския градински чай. Известно е, че колкото по-високо и по-северно е разположен регионът, в който се отглежда чия, толкова по-високо е съдържанието на Омега-3 ненаситени мастни киселини в семената.
Top 12 foods for #menshealth and sexual health.
— Dr Kasenene (@drkasenene) August 6, 2023
1. Watermelon
2. Pumpkin seeds
3. Tomatoes
4. Garlic & ginger
5. Cocoa & Dark chocolate
6. Avocado
7. Chia seeds
8. Almonds & Cashews
9. Oats
10. Bananas
11. Eggs
12. Matcha green tea
Eat your way to sexual wellness.😊 pic.twitter.com/KS1SlfHV28
Семената от чия са с високо съдържание на мазнини (около 30%), въглехидрати (26-41%), фибри (18-30%) и протеини (15-25%). Около 40% от теглото на сухите семена е масло, две трети от което, се състои от омега-3 мастни киселини.
Елена Соломатина, диетолог, отбелязва, че семената от чия са придобили популярност благодарение на привържениците на здравословното хранене. Специалистът разказа и полезните вещества, които се съдържат в семената от чия: омега-3 и омега-6 мастни киселини, хлорогенна и кафеена киселина, антиоксидантни съединения, фибри, витамини от група В, витамин С, каротеноиди. Тя посочи още, че чията съдържа калций, цинк, калий, магнезий, селен, фосфор.
Според експерта основната стойност на семената от чия се крие във високото съдържание на омега-3 мастни киселини, тъй като те са част от клетъчните мембрани. Консумацията на семената спомага за подмладяване на клетките, подобряване на когнитивните функции и повишаване на настроението. Освен това омега-3 мастните киселини подобряват вариабилността на сърдечния ритъм.
Мастните киселини намаляват нивото на "лошия" холестерол в кръвта, нормализират липидния профил и повишават нивото на "добрия" холестерол - пластичния материал, който ни предпазва от атеросклероза, инсулти и инфаркти, както и от съдова деменция.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!