В мразовитите зимни месеци идеята за закуска с овесена каша или мюсли далеч не е толкова атрактивна, колкото през лятото. За сметка на това мисълта за сгряваща супа звучи все по-изкушаваща.
Супата за закуска може да е каквато си пожелаеш - пълна само с любими зеленчуци, бистра, застроена или дори крем супа.
Основата на супата трябва да започва с доброкачествен костен бульон, съветва „Хъфингтън пост“. Той подпомага храносмилането, поддържа подвижността на ставите, увеличава шансовете ви за дълбок нощен сън и дори укрепва костите и ноктите. Ако не искате да го приготвите сами, много големи магазини продават и готов костен бульон.
Но преди да се зачудите каква супа да закусите и има ли смисъл изобщо да заменяте баничката с нещо, ви предлагаме няколко бързи рецепти за супа, които да приготвите още тази вечер.
Супа от моркови
- 1 кг моркови
- 5 скилидки чесън
- 150 г кисело мляко
- 1 л бульон
- 300 г краве сирене
- 4 филийки бял хляб
- 1/2 връзка копър
- 1 ч.л. кимион на зърна
- 40 мл зехтин
- сол на вкус
Обелете морковите и ги нарежете на кръгчета. Обелете и скилидките чесън. Загрейте зехтина в тенджера на слаб огън. Запържете скилидките чесън, докато започнат да стават златисти.
Прибавете кимиона и морковите и оставете да се позапържат. Налейте бульона и посолете. Гответе на слаб огън под капак, докато омекнат зеленчуците. След това пасирайте, долейте около 600 мл вода и отново пасирайте. Темперирайте киселото мляко с част от супата, разбъркайте с накълцания копър и върнете в супата.
Пилешка супа с тиквички
- 2 цели пилешки бутчета
- 1 стрък селъри
- 1 морков
- 3 глави лук
- 2 тъмнозелени тиквички
- 1 скилидка чесън
- 80 г паста мидички
- 2 стръка мащерка
- 30 мл зехтин
- сол и черен пипер на вкус
Сварете бутчетата в тенджера с подсолена вода заедно с нарязана на едро глава лук и стръкове мащерка. Прецедете бульона и почистете месото от костите и кожата. Накъсайте го на едро.
Загрейте зехтин в тенджера и запържете предварително почистените и нарязани на ситно моркови, целина, лук и чесън. Налейте бульона и варете зеленчуците до омекване. Овкусете със сол.
Нарежете тиквичките по дължина, почистете сърцевината им и ги нарежете на кубчета. Добавете ги в супата заедно с пастата. Щом пастата се свари, добавете пилешкото месо. Варете още 1-2 минути. Сервирайте пилешката супа топла, поръсена с няколко листенца мащерка.
Доматена супа с печени чушки
- 6 домата
- 3 червени чушки
- 4 скилидки чесън
- 1 стрък розмарин
- 4 стръка праз
- 4 дълги люти чушки
- сол
- зехтин
- 4 филии хляб
- 50 г кашкавал
В дълбока тавичка сипете 2 с.л. зехтин. Разрежете доматите на половинки и ги подредете с разряната част нагоре. Разрежете чушките на поливинки по дължина, отстранете семките и подредете и тях с разрязаната част на горе. Разпръснете обелените и смачкани скилидки чесън, както и няколко стръка мащерка и розмарин върху зеленчуците. Поставете зеленчуците в предварително загрята фурна на 200 градуса за 5 минути, на най-горното ниво. След това извадете тавата, покрийте добре с алуминиево фолио и печете на 150 градуса 30 минути.
Нарежете почистените стръкове праз на 1-2-сантиметрови парчета. лютите чушки нарежете на тънки кръгчета. Запържете праза и чушките в тиган с 3 с.л. зехтин за 5 минути. Овкусете със сол. Пресипете запържените праз и чушки в тенджера. Добавете изпечените домати и чушки заедно с подправките и отделилия се сок. Пасирайте до гладкост. Отделете 4 с.л. от пюрето. Останалата смес прецедете през фина цедка в друга тенджера, като натискате с лъжица. поставете тенджерата с прецедената супа върху котлон и изчакайте да заври. Дръпнете от котлона.
Разрежете филиите тостерен хляб на две и ги запечете от двете страни в тиган с малко зехтин. Сервирайте доматената супа в купички. Гарнирайте с препечен хляб с кашкавал и доматено пюре. Поръсете с листенца босилек.
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!