К акво причинява затлъстяването? Защо процентът на затлъстяването напоследък нараства сред населението на почти всяка индустриализирана страна? И какво можем да направим по въпроса? Вижте отговорите по-долу.
Какво причинява затлъстяването?
С нарастващо разпространение тук и в чужбина, затлъстяването и наднорменото тегло допринасят пряко за всяка десета смърт в САЩ, включително смъртни случаи от сърдечни заболявания и много форми на рак, но също и смъртни случаи от инфекциозни заболявания и дори злополуки. Проблемите с теглото са се повишили толкова драстично през последните години, дори сред децата и юношите в САЩ, че големите медицински органи препоръчват употребата на лекарства за отслабване и бариатрични операции за хора на възраст 12 или 13 години
Научното обяснение за бушуващата пандемия е „енергиен баланс“. Или по-точно „енергиен дисбаланс“. Това се отнася до степента, в която нашият енергиен прием от храна и напитки съответства на енергийния ни разход под формата на метаболитни дейности в покой, упражнения и много други енергоемки функции на нашето тяло.
Предпоставката за уравнението на енергийния баланс е проста: консумирането на твърде много калории дневно, които не се изразходват, се съхраняват като телесни мазнини. Тъй като телесните мазнини се натрупват - особено в коремната област, където се наричат висцерални мазнини - те започват да компрометират метаболитното здраве. На практика нарушеното метаболитно здраве означава, че органите, тъканите и клетките не могат да използват или произвеждат енергия ефективно.
Класическите признаци на нарушено метаболитно здраве са метаболитните заболявания. Честите метаболитни заболявания като преддиабет, хипертония и хиперлипидемия са ранни предупредителни признаци за неправилно функционираща метаболитна система. Неуправляеми или неразпознати, те в крайна сметка попадат в "списъка с най-търсените" метаболитни заболявания, като сърдечно-съдови заболявания, диабет, рак и деменция.
Защо преяждаме?
Много захар? Пържола? Зеленчуци? Проучванията показват, че източникът на енергия има по-малко значение от общата консумирана енергия; излишната енергия от какъвто и да е източник на храна действа като бавен токсин за нашата метаболитна система .
Наднорменото тегло и затлъстяването бяха рядкост във всички части на света до преди няколко десетилетия, но човешката генетика е непроменена и ние притежаваме не по-малко самоконтрол или желание за здрави тела, отколкото миналите поколения.
За повечето хора, които се борят с наднорменото тегло, един или повече от факторите, изброени по-долу, вероятно допринасят за това.
- Консумирате преработени храни? Ако е така, проучванията показват, че приемате средно около 500 калории повече на ден, отколкото ако ядете същите храни в техните цели или минимално преработени форми.
- Добрият сън по-скоро изключение ли е, отколкото правило за вас? Лабораторните изследвания на съня показват, че дневният енергиен прием сред хората с лош сън е с около 300 калории по-висок, отколкото сред добре спящите.
- Често вечеряте с приятели, семейство и колеги? Въпреки че е социално възнаграждаващо, има метаболитен недостатък: повечето от нас са силно повлияни от социалните норми и хранителното поведение на другите, което значително увеличава приема на храна в тези условия.
- Вашият дом или работно място е минно поле от закуски и сладкиши? Проучванията показват, че удобството – фактори като виждането на храната и времето и усилията, необходими за приготвянето на храната – прави изненадващо голяма разлика в това как и колко често ядем.
- Разсеяното и безсмислено хранене е друг модерен проблем за здравето на метаболизма. Интересното е, че безсмисленото хранене изглежда има както незабавни ефекти за преяждане – ядем повече в момента, без да обръщаме внимание – така и забавени ефекти, тъй като разсейването влошава паметта ни за предишното хранене, карайки ни да ядем още повече по-късно.
Ако се интересувате от подобряване на собственото си метаболитно здраве чрез по-добри хранителни навици, вземете предвид тези два съвета:
1. Тези фактори, макар и общи, могат да се променят. Можем да консумираме по-малко преработени храни, да подобрим съня си, да направим по-добър избор за хранене в ресторант, да намалим изкушенията от храна около нас и да се храним по-внимателно. Можем също така да вземем предвид нашите индивидуални особености, за да видим кои фактори са най-подходящи за нас и да започнем промените в храненето си там.
2. Тези фактори ни подтикват да преяждаме несъзнателно. Макар и големи за типичния човек, тези ефекти обикновено са невидими за нас. Ние просто ядем повече, без да осъзнаваме тяхното влияние. Тъй като тези фактори са трудни за виждане и усещане директно, трябва да подходим към тях като към други мощни, но невидими сили, като гравитацията. Не е нужно сами да виждате гравитацията, за да носите парашут, когато скачате с парашут, и не е нужно да усещате пагубните ефекти на съвременната хранителна среда, за да предприемете коригиращи действия.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!