Г ладни сте, денят е бил дълъг, може би сте малко болни или пък съвсем откровено ви мързи. И все пак няма кой друг да сготви, но ако и днес вечеряте сандвичи и зимното яке много скоро ще спре да ви става.
Затова специално за вас и всички мързеливци, които все чакат "неволята да дойде" събрахме 3 вкусни, бързи и лесни рецепти, които се приготвят за около 30 мин.
Пилешко със зеленчуци
300 г пилешки гърди
250 г стъклени нудли (от сладки картофи)
100 г печурки
50 мл светъл соев сос
2 стръка пресен лук
1 скилидка чесън
2 моркова
1 червена чушка
1 жълта чушка
1 глава лук
4 с. л. олио
1 с. л. сусамово олио
1 с. л. черен сусам
1 с. л. захар
сол на вкус
Нудлите се заливат с гореща вода и се оставят да омекнат. След това се обливат със студена вода и се отцеждат. Морковите и чушките се режат на жулиен, лукът на полумесеци, гъбите – на тънки резени. Пилешкото се реже на жулиен, а чесънът се наситнява.
В уок се загрява 1 с. л. олио и в него за 2–3 минути се запържват морковите, след което се изваждат. По същия начин се запържват останалите зеленчуци – чушките, лукът и гъбите, като след всяко изваждане, съдът се забърсва и отново се слага олио.
Накрая съдът се забърсва, налива се около 1 с. л. олио и за 1–2 минути се запържват пилешкото и чесънът. Налива се соевият сос и се добавя захарта. Готви се, докато сосът се редуцира – 2–3 минути. Връщат се запържените зеленчуци, прибавят се и отцедените нудли.
Овкусява се със сусамово олио, ако има нужда се посолява и се разбърква. Ястието се сервира с наситнен пресен лук и запечен в сух тиган сусам.
5 лесни рецепти с яйца за вечеря
Как се приготвя омлет без пържене
Яйчено руло
5 яйца
3 стръка пресен лук
1 връзка магданоз
1 с. л. сос „Уорчестър“
1 с. л. соев сос
1/2 ч. л. кафява захар
сол на вкус
олио за пържене
за гарниране:
1 домат
1/4 връзка магданоз
1/4 връзка мента
2 с. л. зехтин
1 с. л. сок от лайм
Яйцата се разбиват със солта, соевия сос, соса „Уорчестър“ и захарта. Добавят се и нарязаните наситно лук и магданоз.
Съд с незалепващо покритие се загрява на умерена температура. Маже се с олио и се сипва малко от яйчената смес – колкото да покрие дъното на съда.
Щом отдолу се получи коричка, а отгоре е все още течен, омлетът се завива на руло в единия край на тигана.
Отново се налива малко от сместа и щом от долната страна стегне, се навива – и така, докато свършат яйцата и се получи руло от омлет.
Доматът се бели и се реже на кубчета. Смесва се с наситнените мента и магданоз и се овкусява със сок от лайм, зехтин и сол.
Рулото се нарязва и се поднася с доматите.
Тарт с домати и сирене
200 г краве сирене
5 яйца
4 стръка пресен лук
1–2 домата
2 стръка мащерка
1/2 ч. л. сух риган
сол на вкус
пресен босилек за сервиране
за тестото:
200 г брашно (+ за разточване)
100 г краве масло (студено)
1 жълтък
сол на вкус
В купа се смесват брашното и солта. Добавя се маслото, нарязано на кубчета, и се претрива с ръце, докато се получат трохи. Прибавят се жълтъкът и около 30 мл студена вода. Разбърква се до получаване на тесто, увива се в прозрачно фолио и се прибира в хладилник за 30 минути.
Тестото се разточва и се поставя в правоъгълна форма за тарт с подвижно дъно, така че да покрива и стените. Прибира се в хладилник. Лукът се наситнява, сиренето се натрошава, доматите се нарязват на шайби, а мащерката се накъсва. Върху тестото се поръсва лукът, а отгоре – сиренето.
Върху него се подреждат доматите, поръсват се мащерката и риганът, чукват се яйцата и се посоляват. Тартът се пече 20 минути в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор. Сервира се с листа босилек.
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!