Т ерминът "суперхрана" стана доста популярен през последните години.
От гледна точка на храненето няма такова нещо. Въпреки това някои храни са наречени суперхрани с цел маркетинг, ако се смятат за богати на хранителни вещества и се свързват с ползи за здравето.
Неотдавна млякото на хлебарките беше обявено за бъдеща суперхрана, тъй като се твърди, че е невероятно хранително и здравословно.
Какво представлява млякото на хлебарките?
Млякото на хлебарките е богато на протеини кристализирано вещество, произвеждано от специфичен вид хлебарки, наречени Diploptera punctata.
Този вид е уникален, защото ражда живо потомство. Членовете му произвеждат "мляко" под формата на белтъчни кристали, което служи като храна за развиващите се малки.
_
— Comunidad Biológica (@Bio_comunidad) August 30, 2023
"Leche de cucaracha" la nueva bebida nutritiva.
La leche de cucaracha es una sustancia cristalizada rica en proteínas producida por un tipo específico de cucaracha llamada Diploptera punctata.
Esta especie es única porque da a luz a descendientes vivos. Los miembros elaboran… pic.twitter.com/P28lYTgqnb
През последните години учените откриха, че тази подобна на мляко кристална субстанция е хранителна и се счита за пълноценна храна, тъй като е добър източник на протеини, въглехидрати и мазнини.
Освен това млякото на хлебарките се счита за пълноценен източник на протеини, тъй като осигурява всичките девет незаменими аминокиселини - градивните елементи на протеините, които могат да бъдат получени само чрез храната.
Този факт е важен, тъй като в повечето немесни продукти липсват една или повече от деветте основни аминокиселини, поради което млякото от хлебарки е нашумяло като алтернатива на безлактозното мляко.
Въпреки това събирането на тази млекоподобна субстанция понастоящем е трудоемък процес. Той включва убиване на женска хлебарка и нейните малки, когато тя започне да ги храни, и след това събиране на кристалите от нея.
Според един от съавторите на популярно проучване за млякото на хлебарките, понастоящем е невъзможно да се произвежда масово мляко от хлебарки. Съавторът изчислява, че ще е необходимо да се убият повече от 1000 хлебарки, за да се произведе само 3,5 унции (100 грама) от млякото.
Високо съдържание на хранителни вещества
Млякото на хлебарките е набрало популярност като суперхрана поради хранителното си съдържание.
Всъщност лабораторни изследвания показват, че то е повече от три пъти по-хранително от кравето, биволското и човешката кърма.
Предвид факта, че млякото на хлебарките не се произвежда в търговската мрежа, липсва обща информация за хранителната стойност. Лабораторен анализ от 1977 г. обаче показва, че то се състои от следното:
45% протеин
25% въглехидрати
16-22% мазнини (липиди)
5% аминокиселини
Освен това анализите показват, че млякото е добър източник на други хранителни вещества, като олеинова киселина, линолова киселина, омега-3 мастни киселини, витамини, минерали и късоверижни и средноверижни мастни киселини.
Също така, това е алтернатива на безлактозното мляко, която е пълноценен източник на протеини, осигуряващ всичките девет незаменими аминокиселини. Това е рядкост при немазните храни, тъй като при тях обикновено липсва една или повече от тях, което прави млякото от хлебарки уникална алтернатива.
Може да бъде вариант за хора с непоносимост към лактоза или алергии към мляко.
Непоносимостта към лактоза е често срещано състояние, което под някаква форма засяга 65% от хората по света.
То се причинява от недостиг на лактаза - ензим, който разгражда лактозата - захарта в млечните продукти. Симптомите на непоносимост към лактоза включват неразположение, подуване на корема, болки в стомаха, гадене и газообразуване след консумация на млечни продукти.
Тъй като млякото на хлебарките е немлечен продукт, то естествено не съдържа лактоза. Това означава, че то може да бъде подходяща алтернатива за хора с непоносимост към лактоза или алергия към краве мляко.
При това имайте предвид, че не липсват варианти на безлактозни млека, които са хранително равностойни на кравето мляко и се понасят добре от хора, които имат затруднения с лактозата.
Нещо повече, то е богато на ключови хранителни вещества, като протеини и мастни киселини, които обикновено се намират в по-ниски количества в немлечните млечни продукти. Това може да направи млякото от хлебарки желана алтернатива на кравето мляко от здравословна гледна точка (2Trusted Source).
Въпреки че млякото от хлебарки е уникална алтернатива на немлечното мляко, то има няколко недостатъка.
Като начало, въпреки че е хранително, то е много калорично. Една чаша (250 ml) мляко от хлебарки съдържа около 700 калории. Това е повече от три пъти повече от броя на калориите в една чаша обикновено краве мляко.
Освен това понастоящем няма изследвания, които да доказват, че млякото от хлебарки е безопасно за консумация от хора. Затова уязвимите групи от населението, като деца и бременни жени, трябва да избягват консумацията му.
И накрая, дори и с всички тези ползи за здравето, млякото, направено от хлебарки, със сигурност ще повдигне някои вежди и ще отблъсне всички, освен най-смелите дегустатори на храни.
Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!