П редставете си, че ядете вкусна и питателна купа ориз с говеждо месо. Не, не говеждо с ориз - говежди ориз. Това се надява да направи екип от южнокорейски изследователи с новоразработения си хибриден ориз, отгледан в лаборатория с мускулни и мастни клетки от крави в оризовите зърна.
Според изследователите оризът, който е оцветен в розово, може да предложи по-евтина, безопасна и екологично устойчива алтернатива на месото, която може да промени начина ни на хранене в условията на климатична криза.
"Представете си, че получаваме всички хранителни вещества, от които се нуждаем, от клетъчно култивиран протеинов ориз", заяви основният автор Сохион Парк в съобщение за медиите в сряда, когато изследването беше публикувано в списание Matter. "Оризът вече има високо ниво на хранителни вещества, но добавянето на клетки от селскостопански животни може допълнително да го повиши."
Ето как го правят: първо покриват ориза с рибен желатин, за да помогнат на месните клетки да се закрепят по-добре. След това вкарват стволови клетки от кравешки мускули и мазнини в оризовите зърна, които се оставят да се култивират в петриева паничка.
Животните имат микроскопични "биологични скелета", които помагат на клетките да растат, за да образуват тъкани и органи - а оризовите зърна имат пореста, организирана структура, която имитира това скеле, както и молекули, които допълнително подхранват тези клетки, се казва в изследването.
След това месните клетки растат на повърхността на оризовото зърно и вътре в самото зърно. След около 9 до 11 дни се получава крайният продукт - който в изследването се описва като "напомнящ на микробио суши и има различна текстура, хранителен профил и вкус от традиционните оризови зърна".
Говеждият ориз е по-твърд и по-крехък от типичната лепкава и мека текстура на обикновения ориз - и е с по-високо съдържание на протеини и мазнини, установява проучването. За да анализират ориза, учените го приготвят на пара и установяват, че оризът с по-високо съдържание на мускули мирише повече на говеждо месо и бадеми, докато оризът с по-високо съдържание на мазнини мирише на сметана или кокосово масло.
"Създадена е нова хранителна съставка, която може да преодолее продоволствената криза на човечеството", се заявява в проучването, като се добавя, че новите решения са от решаващо значение за преодоляване на "нарастващите опасения за здравето, рисковете от инфекциозни заболявания, изменението на климата и недостига на ресурси".
В разговор със CNN в четвъртък Парк заяви, че екипът е експериментирал с различни видове хранителни продукти - но предишните модели не са били толкова успешни. Например те са се опитали да вливат в соеви зърна клетки от животинско месо по подобен метод, но клетъчното скеле на соевите зърна е твърде голямо, което означава, че потребителите "не могат да усетят текстурата, подобна на месо".
През последните няколко години се разпространиха алтернативи на месото и нови хранителни иновации - от варианти на растителна основа като Beyond Meat до лабораторно отгледано месо, като всички те имат за цел да намалят емисиите на парникови газове, особено тези, генерирани от животновъдството.
Но много от тях се борят да пробият на масовия пазар и да се харесат на потребителите; след изключително успешен пазарен дебют през 2019 г. Beyond Meat загуби благоволението на инвеститорите и приходите му рязко спаднаха.
Но групата корейски изследователи твърди, че техният продукт може да има предимство; той използва безопасни, достъпни и евтини съставки, което прави крайния продукт устойчив за производство и лесен за портфейла, според проучването.
Понастоящем постното говеждо месо струва около 14,88 долара за килограм, а оризът - 2,2 долара за килограм, докато ако бъде пуснат на пазара, оризът с говеждо месо може да струва само 2,23 долара. За всеки 100 грама произведен протеин хибридният ориз отделя по-малко от 6,27 килограма въглероден диоксид, докато същото количество говеждо месо произвежда 49,89 килограма въглероден диоксид, се казва в проучването.
Теоретично един ден кравите биха могли да бъдат напълно изключени от уравнението. Изследователите са използвали за проучването клетки, взети от добитък - но ако те или други учени успеят да разработят клетъчна линия, т.е. клетки, които могат да продължат да се делят и да растат за дълъг период от време, "ще можем да получим нашите клетки без отглеждане на добитък", казва Парк. "След това ще можем да създадем устойчива хранителна система."
Нийл Уорд, специалист в областта на хранително-вкусовата промишленост и климата и професор в Университета на Източна Англия, който не е участвал в проучването, заяви, че данните изглеждат "много положителни", с потенциал да помогнат за разработването на "по-здравословни и щадящи климата диети в бъдеще".
Въпреки това той каза, че "критичният тест е свързан с обществения апетит към този вид лабораторно разработени храни".
Оризът с говеждо месо все още няма да се появи в ресторантите - екипът планира да доразвие процеса, така че клетките да могат да се развиват по-добре в оризовото зърно и да произвеждат по-голяма хранителна стойност. Надяват се също така, че това ще подобри текстурата и вкуса на ориза, казва Парк. Що се отнася до яркорозовия цвят на ориза - той се дължи на средата за клетъчна култура, в която се съхранява оризът, а не на месните клетки, и може да бъде оцветен по различен начин, ако се използва друга среда.
Но Парк има големи надежди. Някой ден той може да бъде пуснат в супермаркетите в готови за консумация комплекти или пакети с ястия, казва тя.
"Сега виждам цял свят от възможности за тази хибридна храна на зърнена основа. Един ден тя би могла да служи за облекчаване на глада, за военни дажби или дори за храна в космоса", казва тя в прессъобщението.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!