К огато сме начинаещи в темата за периодичното гладуване, може да направим някои грешки, които нямат добро въздействие върху тялото ни.
Истината е, че въпреки че може да изглежда много лесно просто да спрем да ядем, трябва да сме добре запознати с темата, за да предотвратим негативните последици от практикуването на периодичното гладуване, което е толкова полезно за качеството ни на живот.
Може да се каже, че има няколко основни препоръки относно правилното прекъсване на периодичното гладуване.
По принцип е добре да знаете, че колкото повече часове не ядете, толкова по-внимателни трябва да бъдете, когато “чупите” фастинга. Разликата основно се отнася до продължително гладуване (повече от 24 часа) и по-краткото периодично гладуване, като например 16 или 18 часа.
По време на периодичното гладуване пропускаме едно от основните хранения и логично - тялото ни трябва да яде качествени храни, за да се подхранва.
Ако имаме неорганизирано и обилно първо хранене, базирано на преработени храни, това може да причини стрес и да доведе до възпаление, задържане на течности и тежест. Подходящият прием на храна в правилната последователност ще ни помогне да избегнем тези проблеми и да извлечем максимума от гладуването.
Протеинът не само помага за развитието на мускулна маса, но и за това да останем сити през целия ден. След като изтекат часовете на гладуване, е време за хранене. Идеалният избор са протеини без мазнини: пуешко, пилешко, риба и яйца.
Яйцата са отличен вариант, ако гладуването ви приключи сутринта, защото те ще ви дадат енергия и много хранителни вещества, за да започнете деня си. Най-хубавото при тях е, че можете да ги комбинирате със зеленчуци и всякакви алтернативи на здравословен хляб.
Консумацията на протеин е от съществено значение за прекъсването на гладуването по здравословен начин. Този макроелемент подпомага образуването на мускули и кости, подобрява физическото и умственото състояние и помага за контрола на апетита през останалата част от деня.
Мазнините изпълняват основни функции в тялото, като насърчават регенерацията на нервните тъкани, подобряват усвояването на витамини A, E, D и K, предпазват лигавицата и повишават освобождаването на енергия.
Този макронутриент се вписва много добре в първото ни хранене след гладуване, но трябва да внимаваме! Не става въпрос за консумация на храни, пържени в олио, а по-скоро за допълване на ястието със здравословни мазнини от растителен произход (кокосово масло, екстра върджин зехтин, авокадо, ядки - орехи, бадеми, лешници; семена - лен, сусам, киноа, тиква).
Въглехидратите са основният източник на енергия за тялото. За да прекъснем гладуването, трябва да ги включим, но трябва да намалим порцията и да подберем пълнозърнест хляб и зърнени храни (овес, ечемик и др.), плодове, мед.
Какво не трябва да ядете, когато прекъсвате периодичното гладуване: сладкиши, бял хляб, бисквитки, торти, сокове, подсладени кисели млека, консервирани храни, енергийни напитки, преработени меса, замразени храни, колбаси, алкохол.
Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase
Още от автора:
Секс етикет: Как трябва да се държим в леглото
Сънували ли сте бебе? Ето какво означава
Хор, Анубис, Ра: Ето кои египетски богове трябва да знаем
Шест причини да не можете да се съсредоточите при четене
Успешна и независима жена: Навиците, които ни правят такива
Кой е Анаксагор и какви са неговите теории?
Четири техники за справяне с главоболието (без лекарства)
Как да водим минималистичен начин на живот: 7 полезни съвета
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!