П очти всички хора се изкушават, когато стане въпрос за нещо сладко. Ако и вие сте от тях, то рецептата, за тарт с боровинки и рикота, която ви предлагаме днес е точно за вас. Със сигурност няма да останете разочаровани.
Необходими продукти
- 300 г прясна рикота
- 2 яйца
- 1 лимон, настъргана кора
- 1 шушулка ванилия
- 75 г кафява захар
- 300 г боровинки
- 1/2 лимон, сок
- 250 г маслено тесто
Начин на приготвяне
Направете сами тестото или използвайте купешко. Ако го приготвяте сами, използвайте ТЕЗИ указания.
За пълнежа намачкайте рикотата в купа, с помощта на вилица. Добавете 1 с.л. захар, фино настърганата лимонова кора, остърганата вътрешност на шушулката ванилия и яйцата. Разбъркайте до хомогенност.
Намажете с масло и поръсете с брашно правоъгълна форма с подвижно дъно за тарт (30х10 см). Извадете тестото от хладилника и го разточете върху набрашнен плот в правоъгълна форма, с дебелина 5 мм. Прехвърлете тестото във формата и с пръсти го притиснете добре към дъното и стените. Изрежете излишното тесто (може да го съхранявате до 3 дни във фризера). Надупчете с вилица тестото по дъното.
Изсипете пълнежа от рикота върху тестото и го разпределете равномерно.
В друга купа сипете боровинките и изтискайте сока на 1/2 лимон върху тях. Добавете останалата захар и леко намачкайте боровинките с вилица. Разбъркайте.
Изсипете 2/3 от боровинките върху пълнежа от рикота и ги разпределете равномерно. Печете тарта в предварително загрята фурна на 180 градуса 25-30 минути. След това го оставете да изстине напълно във формата.
Внимателно извадете тарта от формата и го прехвърлете върху поднос. Разпределете равномерно останалите пресни боровинки. Нарежете на парчета.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!