Н еповторима комбинация от сладки, нежни вкусове - панакота безспорно е един невероятен десерт, който трябва да опитате, ако все още не сте.
Панакота е италиански десерт, най-популярен в Северна Италия. Предполага се, че произхожда от региона на Пиемонт в страната. Името му в превод означава „варена или сготвена сметана“. Млякото и сметаната, плюс захарта и ароматите, се варят заедно, но без да завират, като след това се добавят към сгъстител (най-често желатин). Десертът трябва да стегне и да се охлади добре.
Днес ви предлагаме да опитате следващата рецепта за биволска панакота с лимнчело и ягоди:
Необходими продукти за 5 порции:
- 800 г течна сметана
- 200 г прясно мляко
- 800 г биволско кисело мляко
- 1 шушулка ванилия
- 120 г захар
- 5 листа желатин
- 50 г бисквити
- 400 г ягоди
- 1/3 ч.ч. лимончело
- За украса:
- 100 г ягоди
- листа мента
- пудра захар
Начин на приготвяне:
1. Сипете сметаната в тенджера с двойно дъно и добавете прясното мляко, 120 г захар, остърганите семенца ванилия, както и самите шушулки. Разбъркайте и оставете сместа да кипне.
2. Накиснете листата желатин в студена вода за 10 минути.
3. Щом сместа кипне, изтискайте набъбналите листа желатин и ги прехвърлете в тенджерата. Разбъркайте докато се разтворят напълно. Дръпнете от огъня и извадете шушулката ванилия. Добавете киселото мляко и разбъркайте енергично. Пасриайте сместа , за да стане напълно гладка.
4. Пресипете сместа за панакота в правоъгълна форма за кекс или в друга форма по ваше желание. След като изстине, поставете поставете панакотата в хладилник за 3-4 часа.
5. За ягодовия сос сложете почистените, измити и нарязани на едро ягоди в касеролка, 50 г захар и лимончелото. Разбъркайте и гответе 5 минути, докато захарта се разтопи, а ягодите омекнат леко.
6. Обърнете формата с панакота в голяма чиния. Поръсете с ягодов сос, натрошени бисквити, листа мента и цели ягоди. Поръсете фино с пудра захар.
За още подобни рецепти последвайте канала на "24 Kitchen" във Vbox7.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!