К огато повечето хора мислят за въздействието на изменението на климата, те вероятно не се фокусират върху пустинния климат, който на всички е известно, че е горещ и сух. Всички сме чували за отрицателните ефекти върху зърнените култури, рибата и лозята, но в пустините на Мексико и американския югозапад условията са станали толкова екстремни, че дори устойчивите на суша растения започват да усещат въздействието, което може да е лоша новина за феновете на текилата по света.
Според Fox 4 продължаващите условия на суша в централно и южно Мексико, съчетани с неподходящи за сезона екстремни горещини, затрудняват оцеляването дори на сукулентни растения като агаве, което е основната съставка в текилата и спиртната напитка мескал.
За съжаление, пагубната метеорологична тенденция не изглежда да се забавя. Данните показват, че повечето от районите за отглеждане на агаве в Мексико са получили по-малко от една четвърт от обичайните си валежи през първото тримесечие на тази година, докато температурите в южните райони на страната надхвърлиха рекордните 43 градуса по Целзий през февруари. Ако тези модели продължат, това може да доведе до катастрофа за категорията алкохол, чиято популярност рязко нараства в САЩ.
Текила в знак на протест в Щатите
Причината, поради която растенията от агаве са успели да оцелеят при рекордните горещини и суша, е поради уникалната им адаптация, която им позволява да затварят порите си през деня, което ги предпазва от загуба на вода. Опрашителите обаче, от чието възпроизвеждане зависят, не се справят толкова добре в горещините. Хората, прилепите, пчелите и колибритата са податливи на дехидратация и топлинни увреждания и играят огромна роля в жизнения цикъл на растенията.
Например прилепите с дълги носове са еволюирали специално заедно с растението агаве, за да се хранят с неговия нектар, процес, който води до кръстосано опрашване и размножаване на растения. Без тези прилепи оцеляването на растенията агаве е още по-застрашено.
В Лос Анджелис инсталираха чешмички, пускащи текила (ВИДЕО)
За щастие може да има други решения за отглеждане на агаве, което е важно не само за приготвянето на любимата ви текила, но и като естествен подсладител. Според CNN се провеждат проучвания за тестване на растежа на растенията агаве в части от Калифорния, където изменението на климата е направило някои земи твърде сухи за други култури, но все пак може да поддържа растежа на агаве. В Калифорния агавето би било по-малко зависимо от прилепите за опрашването, така че растенията да могат да процъфтяват, при условие че могат да оцелеят при непредсказуемите промени във валежите, които щатът изпитва в момента.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!