М оже би сте чували за един доста популярен десерт от близкото минало - "сладък салам". А може би това е бил един от любимите ви домашни сладкиши? Ако пък не знаете какво е това - предлагаме ви да опитате да си го приготвите, за да разберете дали заслужава славата си.
Ето как да си направите "шоколадов салам":
Необходими продукти
- 250 г натурален шоколад (мин. 70% какао)
- 250 г бисквити амарети или обикновени бисквити
- 10 г безсолно масло
- 150 г захар
- 3 яйца от свободни кокошки
- 2 с.л. ликьор амарето
- 2 с.л. какао
- 75 г бадеми
- 75 г лешници
- 50 г шамфъстък
- 1 с.л. пудра захар
Начин на приготвяне:
Начупете шоколада на парченца и го сложете в стъклена купа. Разтопете шоколада на водна баня, като поставите купата върху тенджера с вряща на умерен огън вода, без тя да докосва дъното на купата. Щом шоколадът се разтопи, свалете купата от огъня и оставете настрани да се охлади.
Сложете бисквитите в плик за фризер и ги начупете на парченца, удряйки ги с точилка.
В купа разбийте маслото със захарта с помощта на миксер, докато сместа стане пухкава. Добавете яйцата едно по едно, без да спирате да разбивате. Добавете ликьора и разбийте.
Към охладения шоколад добавете какаото, пресято през цедка и разбъркайте внимателно с шпатула. Добавете разтопения шоколад на струйка към маслената смес като разбивате с миксер. Добавете начупените бисквити и нарязаните на едро ядки. Разбъркайте добре и поставете сместа в хладилник за 20-30 минути.
Върху голяма дървена дъска постелете два листа прозрачно фолио, които да се застъпват. По средата изсипете сместа за шоколадовия салам и я оформете в цилиндрична форма с дължина около 30 см. Завийте във фолиото на стегнато руло, като хубаво завиете краищата на фолиото в противоположни посоки. Поставете рулото в хладилник поне за 6 часа, най-добре за 1 нощ.
Постелете лист хартия за печене върху дървена дъска и поставете студеното руло върху него. Отстранете прозрачното фолио от целия салам, като оставите само това в двата края. Поръсете с пудра захар и я разнесете по цялата повърхност на салама с помощта на длан. Вземете въженце или канап шест пъти по-дълго от дължината на рулото и го завържете на възел първо в единия край. Започнете да правите примки по дължината на шоколадовия салам, за да изглежда той като истински италиански салам. Поставете шоколадовия салам върху дървена дъска и нарежете няколко резена.
За още интересни идеи за готвене - разгледайте канала на 24 Kitchen във Vbox7.
Лесно и вкусно - как да приготвите сурово брауни
Коя е Павлова и защо кръстиха торта на нея?
Джон Бон Джоуви готви за бедни в своята „Кухня за душата“
Тропезиен - любимият десет на Бриджит Бардо
Как да приготвите това неустоимо "Червено кадифе"
Как да приготвите неустоими шоколадови трюфели
Сладко изкушение: Торта Дакоаз с горски плодове
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!