Т ази година Великден се пада на 24 април, а освен всички традиции, които спазваме на този ден, задължително е и хапването на козунак. Съществуват различни методи за направата на вкусния десерт и всяка една домакиня задължително трябва да познава поне един от тях.

Ако досега никога не сте се захващали с трудоемката мисия да направите домашен козунак най-големия християнски празник, следващите рецепти гарантирано ще ви мотивират да запретнете ръкави и да се развихрите в кухнята, за да зарадвате семейството с ръчно произведен десерт.

7 поверия за Великден

Първата рецепта е за любителите на шоколада. За изработката на този козунак ще са ви нужни следните продукти:

  • брашно - 1 кг
  • яйца - 6 бр.
  • сол - щипка
  • ванилия - 2 бр.
  • лимони - кората от един лимон
  • портокали - кората от един портокал
  • захар - 230 г
  • мая - 2 пакетчета
  • захар - 1 - 2 щипки
  • прясно мляко - 250 мл
  • масло - 210 г
  • ядки - 200 г
  • черен шоколад - 250 г

В дълбок съд пресейте брашното и направите кладенче в средата. Разбийте яйцата заедно със захарта, солта, ванилията и кората от цитрусите. След това загрейте леко млякото и изсипете маята заедно с 1-2 щипки захар и оставете настрана за около 10 минути да шупне. Изсипете разбитите яйца и млякото с маята в кладенчето. Замесете тесто, към което малко по малко прибавяте разтопеното и леко охладено масло, докато напълно се поеме и тестото стане пухкаво и еластично. Покрийте с кърпа и оставете настрана да втасва, докато удвои обема си.

През това време пригответе плънката. Нарежете шоколада и част от ядките (гледайте да ви останат малко за декорация) на ситно и ги смесете. След като тестото втаса оформете козунаците по ваше усмотрение. След като втасат и втория път ги сложете да се пекат в предварително загрята на 180°С фурна с вентилатор, докато придобият златен загар и клечка за зъби излиза суха.

Следващата рецепта е за хората, които спазват кето режим, заради което няма как да си позволят пълния с въглехидрати класически козунак. За него ще са ви необходими:

  • яйца - 2 бр.
  • стевия - 3 с.л.
  • ванилия - 1 бр.
  • портокалова есенция - 1 ч.л.
  • крема сирене - 70 г
  • извара - 250 - 270 г
  • бакпулвер - 1 пакет
  • бадеми - 3 с.л. смлени
  • стафиди - 3 с.л.
  • бадемово брашно - 100 г

За поръсване отгоре можете да използвате шоколадови капки смлени бадеми и стафиди.

В купа смесете яйцата и течния подсладител, който може да е стевия, еритритол, ксилитол или друго. Прибавете крема сиренето, изварата, ванилията, есенцията от портокал за аромат и разбъркайте добре с миксер. Добавете бакпулвера и бадемовото брашно (може да използвате и друг вид ядково брашно) към получената смес. Разбъркайте до получаване на гъста каша, след което прибавете стафиди и смлени бадеми. Поставете хартия за печене, намазана с малко мазнина, върху прозрачно фолио и започнете да оформяте козунака. Печете в загрята фурна 180 градуса до суха клечка за 30-35 минути.

Третата рецепта отново е за почитателите на здравословното хранене, но този тип козунак е позволен само за хора, които не са на нисковъглехидратна диета. Необходимите продукти за създаването му са:

  • брашно от спелта - 650 грама
  • прясно мляко - 200 мл
  • яйца - 4 броя
  • захар - 1 чаена чаша
  • краве масло- 120 грама
  • суха мая - 7 грама (1/2 кубче)
  • ванилия - 1 брой
  • ром - 1 супена лъжица
  • сол - 1 чаена лъжица
  • шоколад - 100 грама

След като сме си набавили всичко нужно, можем да започваме. Първата стъпка е подготовката на сместа с маята. В голяма купа изсипете 4-5 супени лъжици от брашното, 1 супена лъжица захар, солта и маята, след което ги разбъркайте. Добавете към тях прясното мляко, което предварително сте загрели и разбъркайте добре. Оставяте сместа да удвои обема си, а през това време разтопете кравето масло на водна баня. Яйцата разбийте с останалата захар, ванилията и есенцията ром. Пресейте брашното. След това към активираната мая добавете разбитите яйца със захарта и брашното и омесете тесто. Бавно добавете и разтопеното краве масло и почнете да месите. Докато тестото втасва, нарежете на ситно шоколада. Когато тестото е готово, можете да го оформите, а след това го оставете за още минимум 30 минути. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30 минути.

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Паметта на кой виден чудотворец почитаме днес

Паметта на кой виден чудотворец почитаме днес

Любопитно Преди 4 минути

Целия си живот той прекарал в молитва и монашески подвизи

Странната гробница на фараона Шепсескаф може да има астрономическо обяснение

Странната гробница на фараона Шепсескаф може да има астрономическо обяснение

Любопитно Преди 19 минути

Какво е астрономическото обяснение четете в следващите редове

<p>Извънредно заседание на Здравната комисия в НС</p>

Здравната комисия заседава извънредно за финансирането на държавните психиатрии

България Преди 1 час

Ще бъдат изслушани министрите на здравеопазването и на финансите

.

Нещо „странно“ се случи на мишките, които живяха на МКС в продължение на 37 дни

Любопитно Преди 1 час

НАСА е изчислила, че на всеки месец в Космоса плътността на костите, които носят тежест, намалява с поне 1 процент

<p>2 април: Империята отвръща на удара и печели войната</p>

2 април: Империята отвръща на удара и печели войната

Любопитно Преди 1 час

Вижте какво се е случило на този ден в историята

<p>Валежите ще започнат да намаляват</p>

Валежите ще започнат да намаляват

България Преди 1 час

Вижте прогнозата за времето за следващите няколко дни

Microsoft пуска нови функции за Copilot+ PC устройствата

Microsoft пуска нови функции за Copilot+ PC устройствата

Технологии Преди 2 часа

Част от тях досега бяха ексклузивни само за модели с процесори Snapdragon

Златните с нова впечатляваща победа в Hell’s Kitchen

Златните с нова впечатляваща победа в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 8 часа

Младото острие на Сините Едуард получи номинация за изгонване

Украйна унищожи руското командване в Херсонска област

Украйна унищожи руското командване в Херсонска област

Свят Преди 9 часа

Бомбата GBU-62 буквално е влязла през вратата на бункера

Израел маха всички мита върху вноса от САЩ

Израел маха всички мита върху вноса от САЩ

Свят Преди 10 часа

Съединените щати са най-близкият съюзник на Израел

Германия конфискува танкер с руски петрол

Германия конфискува танкер с руски петрол

Свят Преди 10 часа

Европейският съюз включи плавателния съд в списъка със санкции срещу Русия

Удължиха помощта за украинските бежанци

Удължиха помощта за украинските бежанци

България Преди 11 часа

Удълженият срок ще бъде използван за финализиране на нова програма за закрила

Бащата на 12-годишното момиче, убито от катастрофа: Не мога да я видя

Бащата на 12-годишното момиче, убито от катастрофа: Не мога да я видя

България Преди 11 часа

Детето пътувало с баба си и дядо си по пътя Плевен - Луковит

Откриха мъртъв четвърти войник на САЩ в Литва

Откриха мъртъв четвърти войник на САЩ в Литва

Свят Преди 11 часа

Войниците бяха в неизвестност от миналия вторник

ДПС-ДПС реши да подкрепи кабинета „Желязков“

ДПС-ДПС реши да подкрепи кабинета „Желязков“

България Преди 12 часа

ДПС-ДПС ще продължи подкрепата си до приемането на еврото

Почина легендарният барабанист на "Щурците"  Георги Марков

Почина легендарният барабанист на "Щурците" Георги Марков

България Преди 12 часа

Той напусна този свят на 73-годишна възраст