Т ази година Великден се пада на 24 април, а освен всички традиции, които спазваме на този ден, задължително е и хапването на козунак. Съществуват различни методи за направата на вкусния десерт и всяка една домакиня задължително трябва да познава поне един от тях.
Ако досега никога не сте се захващали с трудоемката мисия да направите домашен козунак най-големия християнски празник, следващите рецепти гарантирано ще ви мотивират да запретнете ръкави и да се развихрите в кухнята, за да зарадвате семейството с ръчно произведен десерт.
Първата рецепта е за любителите на шоколада. За изработката на този козунак ще са ви нужни следните продукти:
- брашно - 1 кг
- яйца - 6 бр.
- сол - щипка
- ванилия - 2 бр.
- лимони - кората от един лимон
- портокали - кората от един портокал
- захар - 230 г
- мая - 2 пакетчета
- захар - 1 - 2 щипки
- прясно мляко - 250 мл
- масло - 210 г
- ядки - 200 г
- черен шоколад - 250 г
В дълбок съд пресейте брашното и направите кладенче в средата. Разбийте яйцата заедно със захарта, солта, ванилията и кората от цитрусите. След това загрейте леко млякото и изсипете маята заедно с 1-2 щипки захар и оставете настрана за около 10 минути да шупне. Изсипете разбитите яйца и млякото с маята в кладенчето. Замесете тесто, към което малко по малко прибавяте разтопеното и леко охладено масло, докато напълно се поеме и тестото стане пухкаво и еластично. Покрийте с кърпа и оставете настрана да втасва, докато удвои обема си.
През това време пригответе плънката. Нарежете шоколада и част от ядките (гледайте да ви останат малко за декорация) на ситно и ги смесете. След като тестото втаса оформете козунаците по ваше усмотрение. След като втасат и втория път ги сложете да се пекат в предварително загрята на 180°С фурна с вентилатор, докато придобият златен загар и клечка за зъби излиза суха.
Следващата рецепта е за хората, които спазват кето режим, заради което няма как да си позволят пълния с въглехидрати класически козунак. За него ще са ви необходими:
- яйца - 2 бр.
- стевия - 3 с.л.
- ванилия - 1 бр.
- портокалова есенция - 1 ч.л.
- крема сирене - 70 г
- извара - 250 - 270 г
- бакпулвер - 1 пакет
- бадеми - 3 с.л. смлени
- стафиди - 3 с.л.
- бадемово брашно - 100 г
За поръсване отгоре можете да използвате шоколадови капки смлени бадеми и стафиди.
В купа смесете яйцата и течния подсладител, който може да е стевия, еритритол, ксилитол или друго. Прибавете крема сиренето, изварата, ванилията, есенцията от портокал за аромат и разбъркайте добре с миксер. Добавете бакпулвера и бадемовото брашно (може да използвате и друг вид ядково брашно) към получената смес. Разбъркайте до получаване на гъста каша, след което прибавете стафиди и смлени бадеми. Поставете хартия за печене, намазана с малко мазнина, върху прозрачно фолио и започнете да оформяте козунака. Печете в загрята фурна 180 градуса до суха клечка за 30-35 минути.
Третата рецепта отново е за почитателите на здравословното хранене, но този тип козунак е позволен само за хора, които не са на нисковъглехидратна диета. Необходимите продукти за създаването му са:
- брашно от спелта - 650 грама
- прясно мляко - 200 мл
- яйца - 4 броя
- захар - 1 чаена чаша
- краве масло- 120 грама
- суха мая - 7 грама (1/2 кубче)
- ванилия - 1 брой
- ром - 1 супена лъжица
- сол - 1 чаена лъжица
- шоколад - 100 грама
След като сме си набавили всичко нужно, можем да започваме. Първата стъпка е подготовката на сместа с маята. В голяма купа изсипете 4-5 супени лъжици от брашното, 1 супена лъжица захар, солта и маята, след което ги разбъркайте. Добавете към тях прясното мляко, което предварително сте загрели и разбъркайте добре. Оставяте сместа да удвои обема си, а през това време разтопете кравето масло на водна баня. Яйцата разбийте с останалата захар, ванилията и есенцията ром. Пресейте брашното. След това към активираната мая добавете разбитите яйца със захарта и брашното и омесете тесто. Бавно добавете и разтопеното краве масло и почнете да месите. Докато тестото втасва, нарежете на ситно шоколада. Когато тестото е готово, можете да го оформите, а след това го оставете за още минимум 30 минути. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30 минути.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!