0

Т ази година Великден се пада на 24 април, а освен всички традиции, които спазваме на този ден, задължително е и хапването на козунак. Съществуват различни методи за направата на вкусния десерт и всяка една домакиня задължително трябва да познава поне един от тях.

Ако досега никога не сте се захващали с трудоемката мисия да направите домашен козунак най-големия християнски празник, следващите рецепти гарантирано ще ви мотивират да запретнете ръкави и да се развихрите в кухнята, за да зарадвате семейството с ръчно произведен десерт.

7 поверия за Великден

Първата рецепта е за любителите на шоколада. За изработката на този козунак ще са ви нужни следните продукти:

  • брашно - 1 кг
  • яйца - 6 бр.
  • сол - щипка
  • ванилия - 2 бр.
  • лимони - кората от един лимон
  • портокали - кората от един портокал
  • захар - 230 г
  • мая - 2 пакетчета
  • захар - 1 - 2 щипки
  • прясно мляко - 250 мл
  • масло - 210 г
  • ядки - 200 г
  • черен шоколад - 250 г

В дълбок съд пресейте брашното и направите кладенче в средата. Разбийте яйцата заедно със захарта, солта, ванилията и кората от цитрусите. След това загрейте леко млякото и изсипете маята заедно с 1-2 щипки захар и оставете настрана за около 10 минути да шупне. Изсипете разбитите яйца и млякото с маята в кладенчето. Замесете тесто, към което малко по малко прибавяте разтопеното и леко охладено масло, докато напълно се поеме и тестото стане пухкаво и еластично. Покрийте с кърпа и оставете настрана да втасва, докато удвои обема си.

През това време пригответе плънката. Нарежете шоколада и част от ядките (гледайте да ви останат малко за декорация) на ситно и ги смесете. След като тестото втаса оформете козунаците по ваше усмотрение. След като втасат и втория път ги сложете да се пекат в предварително загрята на 180°С фурна с вентилатор, докато придобият златен загар и клечка за зъби излиза суха.

Следващата рецепта е за хората, които спазват кето режим, заради което няма как да си позволят пълния с въглехидрати класически козунак. За него ще са ви необходими:

  • яйца - 2 бр.
  • стевия - 3 с.л.
  • ванилия - 1 бр.
  • портокалова есенция - 1 ч.л.
  • крема сирене - 70 г
  • извара - 250 - 270 г
  • бакпулвер - 1 пакет
  • бадеми - 3 с.л. смлени
  • стафиди - 3 с.л.
  • бадемово брашно - 100 г

За поръсване отгоре можете да използвате шоколадови капки смлени бадеми и стафиди.

В купа смесете яйцата и течния подсладител, който може да е стевия, еритритол, ксилитол или друго. Прибавете крема сиренето, изварата, ванилията, есенцията от портокал за аромат и разбъркайте добре с миксер. Добавете бакпулвера и бадемовото брашно (може да използвате и друг вид ядково брашно) към получената смес. Разбъркайте до получаване на гъста каша, след което прибавете стафиди и смлени бадеми. Поставете хартия за печене, намазана с малко мазнина, върху прозрачно фолио и започнете да оформяте козунака. Печете в загрята фурна 180 градуса до суха клечка за 30-35 минути.

Третата рецепта отново е за почитателите на здравословното хранене, но този тип козунак е позволен само за хора, които не са на нисковъглехидратна диета. Необходимите продукти за създаването му са:

  • брашно от спелта - 650 грама
  • прясно мляко - 200 мл
  • яйца - 4 броя
  • захар - 1 чаена чаша
  • краве масло- 120 грама
  • суха мая - 7 грама (1/2 кубче)
  • ванилия - 1 брой
  • ром - 1 супена лъжица
  • сол - 1 чаена лъжица
  • шоколад - 100 грама

След като сме си набавили всичко нужно, можем да започваме. Първата стъпка е подготовката на сместа с маята. В голяма купа изсипете 4-5 супени лъжици от брашното, 1 супена лъжица захар, солта и маята, след което ги разбъркайте. Добавете към тях прясното мляко, което предварително сте загрели и разбъркайте добре. Оставяте сместа да удвои обема си, а през това време разтопете кравето масло на водна баня. Яйцата разбийте с останалата захар, ванилията и есенцията ром. Пресейте брашното. След това към активираната мая добавете разбитите яйца със захарта и брашното и омесете тесто. Бавно добавете и разтопеното краве масло и почнете да месите. Докато тестото втасва, нарежете на ситно шоколада. Когато тестото е готово, можете да го оформите, а след това го оставете за още минимум 30 минути. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30 минути.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Знамето на МААЕ пред централата на организацията във Виена

Иран ще проведе ядрени преговори с ЕС, Великобритания, Франция и Германия

Свят Преди 56 минути

Разговорите, които ще се проведат в Женева, съвпадат със завръщането на новоизбрания президент Доналд Тръмп в Белия дом през януари

а

Проучване: Половината от нидерландците подкрепят увеличаването на разходите за отбрана след победата на Тръмп

Свят Преди 1 час

От повече от 23 000 респонденти 51% са заявили, че подкрепят увеличаването на разходите за отбрана над прага на НАТО

Пожарникар

Пожар в цех за пелети в Старозагорско

България Преди 2 часа

Сигнал за огъня е подаден малко преди 7 часа

Близо 22 000 цивилни са били евакуирани от Харковска област за 6 месеца

Близо 22 000 цивилни са били евакуирани от Харковска област за 6 месеца

Свят Преди 3 часа

Харковска област търпи постоянни руски атаки повече от 2 години и половина

пожарникари

Пожар обхвана стотици къщи в столицата на Филипините

Свят Преди 4 часа

Около 1000 къщи са изгорели при пожара

.

Цените на всички зеленчуци са се увеличили

България Преди 5 часа

Това сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата

,

През 1177 г. пр.н.е. цивилизациите се разпадат в мистериозен едновременен срив

Любопитно Преди 5 часа

Как е възможно това четете в следващите редове

Джо Байдън

Байдън нарече "историческо" споразумението, постигнато на КОП29

Свят Преди 5 часа

Никой не може да спре прехода към чиста енергия, който протича понастоящем в Съединените щати, каза още Байдън

в

Украинците променят мнението си за войната

Свят Преди 6 часа

Проучване показва, че 52% от украинците подкрепят мирните преговори „възможно най-скоро“

.

Президентът Румен Радев пристигна на официално посещение във Виетнам

България Преди 6 часа

Президентът също така участва в откриването на бизнес форум и се срещна с българската общност

.

От минус 7° до 10°: Какво време ни очаква в неделя

България Преди 6 часа

Дневните температури ще се повишат и максималните ще бъдат между 5° и 10°, в София - около 5°

Путин подписа закон за опрощаване на дългове на новобранци

Путин подписа закон за опрощаване на дългове на новобранци

Свят Преди 14 часа

Агенциите съобщават, че законът предвижда опрощаване на до 10 млн. рубли (95 835 долара) просрочени дългове

<p>&bdquo;Можеше да бъде спасен, можеше да му се помогне&quot;</p>

„Можеше да бъде спасен“: Приятелката на Лиъм Пейн съкрушена заради нови кадри преди смъртта му

Свят Преди 15 часа

Шокиращи нови кадри са запечатали последните мигове на Лиъм Пейн

Хиляди протестираха срещу убийствата и сексуалното насилие над жени във Франция

Хиляди протестираха срещу убийствата и сексуалното насилие над жени във Франция

Свят Преди 16 часа

В Париж големи множества от жени и мъже дефилираха с лилави плакати, осъждащи насилието

Бурният вятър събори 13 дървета и светофар в Стара Загора (СНИМКИ)

Бурният вятър събори 13 дървета и светофар в Стара Загора (СНИМКИ)

България Преди 16 часа

Проблеми с електричеството има в село Люляк