К онсумирането на 100 грама гъби на ден намалява холестерола само за една седмица с 12%, според британско научно изследване. Заради това, а и защото са много вкусни, ви предлагаме 3 страхотни рецепти с гъби.
Шкембе чорба от гъби кладница
- 1/2 кг гъби кладница
- 60 г краве масло
- 2 с. л. брашно
- 1 ч. ч. прясно мляко
- сол и черен пипер на вкус
- за овкусяване:
- 5–6 скилидки чесън
- 100 мл оцет
Гъбите се нарязват на парчета. Задушават се в маслото и в собствения си сос, под капак. След това капакът се маха и се оставя водата да се изпари и гъбите да се запържат.
Слага се брашното, разбърква се и се наливат около 800 мл вода. Когато кипне се налива прясното млякото. Овкусява се със сол и черен пипер.
Супата ври още малко и се сваля от огъня. Чесънът се намачква и се смесва с оцета. Шкембето се сервира топло с чесновата подправка.
Гъбена супа
- 1 кг печурки
- 2 стръка пресен лук + за сервиране
- 3 скилидки чесън
- 900 мл зеленчуков бульон
- 150 мл бяло сухо вино
- 150 г сирене чедър
- 100 мл течна животинска сметана
- 60 мл
- зехтин
- 2 с.л. соев сос
- 4 стръка мащерка
- 1 щипка индийско орехче
- 1 с.л. брашно
- сол и черен пипер на вкус
Обелете гъбите и ги нарежете на филийки заедно с пънчетата. Наситнете пресния лук и чесъна.
Загрейте зехтина в тенджера и запържете гъбите, чесъна и пресния лук. Щом гъбите станат златисти, поръсете с брашно и разбъркайте, да се запържи и то. Ако е необходимо, добавете още малко зехтин.
Налейте виното и бульона. Сипете соевия сос и овкусет е с клонки мащерка и индийско орехче. Гответе на слаб огън 20 минути.
Прибавете сметаната и настъргания чедър. Оставете на огъня още 2-3 минути сиренето да се разтопи. Сервирайте супата с нарязани пера зелен лук.
Пастет от гъби
- 30 г сушени манатарки
- 60 г краве масло
- 2 глави лук
- 300 г печурки
- 500 г микс от пресни горски гъби
- 4 стръка мащерка
- 50 мл ром
- сол и черен пипер на вкус за сервиране:
- крекери
- сварени яйца
- кисели краставички
- червен лук
Манатарките се заливат с 200 мл гореща вода и се оставят за 30 минути, да набъбнат. След това се отцеждат и се накълцват, а течността се запазва. Пресните гъби се почистват и се режат наситно.
Лукът се наситнява и се запържва на умерен огън в 40 г масло. Добавят се пресните гъби и наситнената мащерка и се запържват на силен огън. Когато течността, която пускат гъбите се изпари, се налива ромът и се добавят сушените гъби. Налива се водата от накисването и се готви, докато течността се изпари.
След това сместа се пюрира в блендер, заедно с 20 г масло и се овкусява със сол и черен пипер. Пастетът се поднася върху крекери и се гарнира с нарязани варени яйца, червен лук и кисели краставички.
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!