С ладките картофи са изключително питателни, като осигуряват значително количество витамин А, витамин С и манган във всяка порция. Те също притежават противоракови свойства и могат да стимулират имунната система, както и да осигурят множество други ползи за здравето. Освен това са и лесен и изключително вкусен начин да си набавите нужните витамини и хранителни вещества.
Тези сладки, нишестени кореноплодни зеленчуци се отглеждат по целия свят и се предлагат в различни размери и цветове, включително оранжево, бяло и лилаво. Те са богати на витамини, минерали, антиоксиданти и фибри, като същевременно са лесни за включване в диетата.
Хранителна стойност на сладките картофи (200 г порция):
- Калории: 180
- Въглехидрати: 41g
- Протеин: 4g
- Мазнини: 0,3g
- Фибри: 6,6g
- Витамин А: 213% от дневната стойност
- Витамин С: 44% от дневната стойност
- Манган: 43% от дневната стойност
- Мед: 36% от дневната стойност
- Калий: 20% от дневната стойност
Ползи за здравето:
Изключително питателни: Сладките картофи са чудесен източник на фибри, витамини и минерали, като осигуряват антиоксиданти като бета-каротин, които предпазват от увреждане от свободни радикали и намаляват риска от хронични заболявания като рак. Но освен това са изключително засищащи, заради високото съдържание на полезни въглехидрати, които се усвояват по-бавно от тялото.
Подобряват здравето на червата: Фибрите в сладките картофи подпомагат здравето на червата, насърчавайки растежа на полезни бактерии, което намалява риска от рак на дебелото черво.
Притежават противоракови свойства: Антиоксидантите в сладките картофи, особено антоцианините от лилавите сортове, могат да забавят растежа на раковите клетки и да намалят риска от рак.
Подкрепят зрението: Бета-каротинът в сладките картофи се преобразува в витамин А, който е ключов за здравето на очите и предотвратява зрителни проблеми като ксерофталмия.
Подобряват мозъчната функция: Антоцианините от лилавите сладки картофи могат да защитават мозъка, да подобряват паметта и да намаляват възпалението.
Подкрепят имунната система: Съдържанието на витамин А в сладките картофи помага за поддържане на здрава имунна функция и предотвратява възпаления в червата, което е важно за борба с инфекциите.
Препоръчваме ви да ги включите в диетата си!
Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!