С увеличаващото се средно време, прекарано пред лаптоп или смартфон, оплакванията на хора за сухота в очите също се увеличават, а в периодите, в които сезоните се сменят симптомите стават особено сериозни.
Сухият въздух и ултравиолетовите лъчи също оказват влияние. Как можем да предпазим зрението си и да държим очите си влажни чрез храната?
Риба вместо месо
В сравнение с червеното месо рибата е по-нискокалорична и по-богата на протеини, което е добре за очното здраве. Риби като скумрията и сайрата, които са богати на Омега-3, стимулират функцията на ретината, повишават стабилността на слъзната мембрана, като предпазват от пресушаване на очната ябълка.
Освен това високият процент на ненаситени мастни киселини блокира натрупването на триглицериди в кръвта и стимулира кръвообращението, като повишава активността на зрителния нерв.
Започнете сутринта с яйце!
Яйцата са нискомазнинна и високопротеинова храна, която е перфектният избор както за закуска, така и за междинно хранене. Жълтъците са наситени от каротеноиди – антиоксидант, който премахва активния кислород и защитава зрението.
Според Американския национален здравен институт всяко варено яйце съдържа 27% от препоръчителната дневна доза холин. Холинът е ефективен в превенцията срещу вирусни и инфекциони офталмологични заболявания, като стимулира нервологичната активност и възпира възпалителните процеси в тялото. Ако се притеснявате от холестерола в яйцата, яжте ги варени или поширани.
Богатите на хранителни вещества моркови
Морковът е популярен със своите полезни качества за очите зеленчук. Ключовата му съставка е бетакаротин, който се абсорбира в тялото под формата на витамин А, и, който премахва активния кислород и пречи на увреждането на клетките.
Освен това, лутеинът и ликопенът, които са антиоксиданти, заздравяват капилярите и подобряват влажността в очите.
Според данни на американския журнал за офталмология AJO жените, които консумират повече от 2 порции моркови на седмица имат 64% по-малък риск от развиване на глаукома от жените, които приемат само една порция.
Морковите са богати на мастноразтворими хранителни вещества, така че е препоръчително да ги пържите с олио, защото така се увеличава абсорбирането за разлика от приготвянето им чрез варене или бланширане.
Сезонната мандарина
Всеизвестен факт е, че мандарините са богати на витамин С. Витамин С не само бори умората и прави кожата по-чиста, но и предпазва очите от стареене и намалява риска от катаракта благодарение на силните антиоксидантни свойства.
Бадем за следобедна закуска
За следобедна закуса вместо някой напълнен със захар снакс хапнете бадемови ядки. Витамин Е заздравява клетките на ретината, а витамин А поддържа зрението и предпазва от нощна слепота. Най-често срещаният симптом сред уморените работници в офис е треперенето на долния клепач.
Бадемите облекчават този симптом, защото са богати на магнезий. Те освен това спомагат за дълбок и здрав сън, по време на който се заздравява слъзната мембрана. Служат и за превенция срещу навлизането на всякакви вируси и бактерии в очите.
Здравословните зелени зеленчуци – спанак и кейл
Според проучване, проведено от екип от престижния американски университет „Харвард“, консумацията на зеленолистни зеленчуци като спанак, маруля и други, служи като превенция срещу глаукома, а нитратите помагат за облекчаването на нарушения в кръвопотока към зрителния нерв и подобряват кръвообращението.
Кейлът, който има приятен кисел вкус, има 3 пъти повече лутеин от спанака, и бетакаротин, който премахва активния кислород и помага за подобряване на зрението. Сулфорафанът освобождава токсични субстанции в тялото и флавоноидни съставки, които заздравяват зрителните клетки и капиляри.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!