Ж ивеем все по-глобално, избираме марки и продукти, които отговарят по-скоро на вкусовете и финансовите ни възможности и далеч в по-малка степен на държавата, в която са произведени. Защо да се храним локално и според сезоните обаче е за предпочитане не само от здравословна, но и от екологична гледна точка?
През 2007 г. канадските писатели Алиса Смит и Джеймс Б. Макинън публикуват книгата си „Диетата от 100 мили. Година на местно хранене“, в която разказват за своя едногодишен експеримент да се хранят единствено с хранителни продукти от региона, в който живеят. Тезата, която защитават, е, че местните и сезонни храни са по-здравословни, оставят по-малък въглероден отпечатък върху планетата, имат по-добри хранителни стойности, съдържат по-малко консерванти и подпомагат местните производители, пишат момичетата от Edna.bg в новата си кулинарна рубрика "Истории от кухнята".
Локалното и сезонно хранене е по-екологично. Енергията, която е необходима за превоза на стоки от далечни разстояния, е много по-висока в сравнение с тази, използвана за регионално производство. Освен това сезонното хранене осигурява и естествено природно разнообразие в менюто ни.
Местната храна е по-чиста и полезна за здравето. Преработените и по-дълготайните храни нерядко са пълни с мазнини, сол и прости въглехидрати. Всичко това може да допринесе за негативна промяна в общия здравословен статус и за увеличаване на теглото.
Регионалната храна е с по-добри хранителни показатели. Тя е по-прясна, по-вкусна и по-ароматна и може да разкрие нови вкусови усещания. Местните незамразявани продукти имат по-добри хранителни показатели и често са с невероятен вкус, за разлика от монокултурните видове, отглеждани в мега фермите.
България е многосезонна страна, а това предполага богато и разнообразно, по-здравословно и екологично ежедневно хранене. Пролетта е времето на супер полезните зелени салати и леки супи с изобилие от спанак, коприва, киселец, лапад, както и на първите картофи. През този сезон организмът има нужда да се презареди и навакса зимната липса от свежи зеленчуци.
С лятото идват градинските домати и краставици, прасковите, кайсиите и смокините. Тогава е добре зеленчуците да се комбинират с леко бяло месо и риба. През есента на трапезата царуват чушките, патладжаните и есенните домати, а през зимата ядем това, което сме консервирали в домашни условия от есенния урожай като зеле, ряпа, цвекло и моркови. Студеният сезон е подходящ за червени меса и млечни продукти, с помощта на които тялото се подготвя за ниските температури.
Вариантите за дневното меню с местна и сезонна храна са безброй, а тайната на по-вкусното ястие е в комбинацията от подправки. Vegeta Natur е универсална подправка с чиста морска сол, сушен морков, пащърнак, картоф, лук, целина и листа от магданоз. Тя е напълно натурална и подходяща за всяка диета и здравословен начин на хранене. Историята на продукта е дълга, а през годините Vegeta успя да се наложи като предпочитания естествен овкусител както на вегетариански, така и на месни блюда.
Една супена лъжица от универсалната Vegeta Natur е практичното решение за всеки, който иска да се наслади на естествения вкус на храната или да експериментира с нови творчески композиции в кухнята. Комбинацията от подправки и сушени зеленчуци във Vegeta е гаранция за перфектния вкус и аромат на различни меса, зеленчуци, яхнии, печени ястия, простичко меню или кулинарни деликатеси. Защото храненето, освен здравословно, може да бъде и овкусено с удоволствие за небцето и за всички сетива.
- Още сезонни кулинарни вдъхновения вижте в "Истории от кухнята"