К омбинацията на сладко и солено в една хапка не е за всеки, ако обаче сте от онези ценители с изтънчено небце, които не пропускат да поръсят солената баница със захар, ваш ред е да сготвите.
Кейк със сирена и сладко от боровинки
- 350 г крем сирене
- 180 г сирене „Рикота“
- 180 г захар
- 6 яйца
- 180 г краве масло със стайна температура
- 1 портокал
- 1 бурканче сладко от боровинки (220 г)
- 200 г брашно
- 1 ч.л. бакпулвер
- 120 мл прясно мляко
- пудра захар за поръсване
Настържете кората на портокала в голяма купа, добавете 4 с.л. от портокаловия сок, рикотата и крем сиренето, половината захар, 3 яйца и разбъркайте внимателно.
Разбийте маслото с останалата захар и към него, при непрекъснато бъркане, добавете и 3 яйца. Налейте прясното мляко, сипете брашното и бакпулвера и отново разбийте, докато се получи гъсто кексово тесто.
Покрийте с пергаментова хартия форма за печене с диаметър 26 см и махащо се дъно. Изсипете кексовото тесто във формата. Сложете боровинките и крема и с вилица направете шарки.
Загрейте фурната на 170 градуса. Печете около 25 минути, след това намалете на 150 градуса и печете още 45 минути. Охладения кейк поръсете с пудра захар, нарежете на парчета и сервирайте.
Сладко-солени бисквити
- 125 г брашно
- 1/4 ч. л. бакпулвер
- 1 щипка сол
- 60 г краве масло (на стайна температура)
- 2 с. л. зехтин
- 2 с. л. мед
- 30 г пудра захар
- 50 г сушени череши
- 50 г орехи
- 100 г краве сирене
Брашното се смесва с бакпулвера и солта. Маслото се смесва със зехтина, меда и захарта, и се разбива с миксер.
Маслената смес се добавя към сухите съставки и се разбива с миксер за кратко. Слагат се накълцаните череши и орехи, и натрошеното сирене, и се разбърква.
Сместа се оформя на фитил, увива се във фолио за свежо съхранение и се прибира във фризер за 30 минути. След това се нарязва на шайби, които се подрежда в тава, застлана с пергаментова хартия и се пекат 15 минути в загрята на 160 градуса с вентилатор фурна.
Пилешки бутчета на грил с боровинков сос
- 1,2 кг цели пилешки бутчета
- 4 с. л. зехтин
- 1/4 ч. л. червен пипер
- 1/2 ч. л. риган
- сол и черен пипер на вкус за соса:
- 400 г замразени боровинки
- 1/2 глава лук
- 150 мл балсамов оцет
- 3 с. л. кафява захар
- 2 скилидки чесън
- 2 с. л. зехтин
- 1/2 лимон
- 1/4 ч. л. сух джинджифил
- сол и черен пипер на вкус
Лукът и чесънът за соса се наситняват и се запържват в зехтина. Налива се оцетът, прибавят се захарта, сол и черен пипер на вкус. След това се настъргва кората от лимона и се изстисква сокът му.
Прибавят се боровинките. Овкусява се с джинджифила. Готви се около 10 минути и се пасира.
Зехтинът се разбърква с червения пипер, ригана, сол и черен пипер. Пилешките бутчета се изваждат от опаковката.
В месото се правят прорези. Бутчетата се намазват с овкусения зехтин. Пекат се на грил до готовност.
След това се мажат с малко от соса и отново се запичат на грил – по минута от всяка страна – докато леко се карамелизират по повърхността. Изпечените пилешки бутчета се сервират с останалия сос.
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още любопитни новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!