З а мнозина от нас скаридите са любимите морски дарове. Има безброй рецепти, с които можете да експериментирате, но днес сме ви избрали най-вкусната от тях, която е вдъхновена от Изтока, а именно екзотичното ястие Стир-фрай със скариди и лимонена трева.
Ето как да си ги приготвите:
Продукти за 4 порции:
4 с.л. олио от гроздови семки
2 стръка лимонена трева
3 скилидки чесън
5 см джинджифил
1 листо кафир лайм
1 люта чушка „Птиче око“
3 стръка пресен лук
600 г кралски скариди
220 г снежен грах
1 ½ ч.л. рибен сос
½ ч.ч. листа тайландски босилек
½ ч.ч. листа кориандър
2 фингър лайма
сварен жасминов ориз
Начин на приготвяне:
1. Отрежете тънко предния край на стръковете лимонена трева, а след това нарежете на 2-3 бялата има частс. Сложете ги в блендер заедно с нарязаната бяла част на пресния лук, обеления джинджифил, лютата чушка без дръжка, обелените скилидки чесън и листото кафир лайм. Смелете за кратко. Добавете 3 с.л. олио и смелете отново.
2. Запържете получената паста в загрят тиган с 1 с.л. олио за 3 минути, като разбърквате. Добавете предварително почистените скариди, разбъркайте и гответе 5 минути, докато скаридите се сготвят.
3. Добавете шушулките грах. Добавете рибния сос и разбъркайте за 1 минута. Добавете нарязаните листа кориандър и тайландски босилек (може да използвате и обикновен босилек или смес от равни части босилек и мента). Добавете и нарязаната на ситно зелена част на пресния лук. Разбъркайте и дръпнете от огъня.
4. Сервирайте стир-фрай със скариди, гарниран със сварен на пара жасминов ориз. Разрежете на две фингър лаймчетата, ако разполагате с тях, и ги изтискайте върху скаридите.
За още подобни рецепти последвайте канала на "24 Kitchen" във Vbox7.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!