Д енят на детето е, но времето, в което се надявахме на подарък май отдавна отмина. За утеха на всички непораснали деца предлагаме няколко страхотни рецепти, с които бързо ще си спомните вкуса на безгрижното детство.
КУЛИНАРНИ ТРИКОВЕ, КОИТО ВСЯКА ДОМАКИНЯ ТРЯБВА ДА ЗНАЕ (СНИМКИ)
Реване
100 г захар
70 г грис от твърда пшеница (семолина)
50 г брашно
50 г краве масло
5 яйца
1 щипка сол
кората от 1 портокал
за сиропа:
450 г захар
1 ванилия
2 с. л. лимонов сок
2 с. л. портокалов сок
А ако искате да добавите още плодов привкус към десерта, вижте как кулинарите от „Бон апети“ приготвят ягодово реване
Жълтъците се отделят от белтъците и се разбиват много добре с половината захар, докато побелеят. Прибавят се грисът, брашното, разтопеното масло и настърганата портокалова кора, и се разбърква.
Белтъците се разбиват със солта и останалата захар, докато станат на сняг. Прибавят се към тестото и внимателно се разбърква.
Дъното на квадратна форма с размер 24 см с подвижно дъно се застила с хартия за печене и в нея се изсипва тестото. Пече се в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор, до готовност – 20 минути.Изважда се и се оставя леко да се охлади.
В касерола се смесват захарта, 500 мл вода, сокът от цитрусите и ваниловата захар. Готви се на умерен огън, докато стане не много гъст сироп. Охлажда се.
Реването се реже на квадрати, залива се със сиропа и се оставя за една нощ да се напои.
Класическа рецепта за грис-халва
Масленки
2 жълтъка
100 г захар
150 г краве масло (на стайна температура)
250 г брашно
какао за украса
Жълтъците и захарта се разбиват с миксер. Прибавя се маслото.
След това постепенно се сипва и брашното, и се замесва гладко маслено тесто. Оставя се в хладилник за 20 минути. След това се разточва (като се набрашнява) и от него се изрязват фигурки.
Сладките се украсяват с помощта на шаблони с различни форми и елементи, които се поставят върху всяка масленка и се поръсват с какао. Масленките се пекат, до готовност, в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Мляко с ориз
1 л мляко
200 г ориз
200 г захар
канела на вкус
Загрейте млякото и прибавете измития ориз. Разбърквайте, за да не залепне оризът по дъното. Щом млякото заври, намалете силата на огъня и варете 10 минути. Изключете котлона и оставете сутляша за още 2-3 минути. Добавете захарта.
Щом се поохлади, разсипете млякото с ориз в купички и ги поръсете с канела на вкус.
Какво да направим с компотите от баба и дядо
Прасковки
6 ч. ч. брашно
4 яйца
1 ч. ч. кисело мляко
1 ч. ч. захар
1 ч. ч. олио
1 пакетче амонячна сода (10 г)
50 г смлени орехи
жълта и червена сладкарска боя
250 г шипков мармалад
кристална захар за овалване
листа риган за украса
Яйцата се разбиват със захарта до побеляване.
Амонячната сода се разтваря в киселото мляко и се прибавя към разбитите яйца, заедно с 1 ч. ч. от брашното и олиото. Отново се разбърква. Тестото се оставя да почива за около 1 час, покрито с фолио за свежо съхранение.
След това към него се прибавя постепенно останалото брашно, докато се получи гъсто тесто.
От тестото се оформят 40 топки големи колкото орех, с намазани с олио ръце. Подреждат се на разстояние една от друга в тава, на дъното на която има пергаментова хартия и се пекат в загрята на 180 градуса фурна, без вентилатор, на най-ниското ниво на фурната, за около 20 минути.
Орехите се смилат и се смесват с мармалада. След като топките изстинат се слепват по две със сместа.
Сладкарската боя се разтваря в малко студена вода. Сладките се потапят в нея (или се намазват с четка) и след това се овалват в захарта. Слагат се листенца риган за украса.
Тулумбички
500 мл вода
125 г краве масло
6 яйца
250 г брашно
1 щипка сол
1 ч. ч. олио (или друга мазнина по избор) за пържене
за сиропа:
500 г захар
2 ч. ч. вода
1 ванилия
сокът от 1 лимон
Водата се слага да заври и в нея се сипват солта и маслото. Постепенно се прибавя брашното и се бърка с дървена лъжица, докато сместа започне да се отделя от стените на съда и се получи гладко тесто.
Съдът се дърпа от котлона и се оставя леко да се охлади. След това, едно по едно се добавят яйцата и бъркането продължава, докато се получи гладка хомогенна смес. Сиропът се приготвя като водата и захарта се сваряват и накрая се добавят ванилията и лимоновият сок.
От тестото с шприц се оформят толумбички и се пържат в горещо олио, без да се набождат с вилица. Изваждат се с решетъчна лъжица и се заливат със студен сироп.
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!