Е два ли има човек, който може да си представи да живеем без домати. Какво щяхме да правим на салата? С какво щяхме да приготвяме любимата ни лютеница? Изобщо, може ли да се готви, ако не разполагаш с домати?
Е, едва преди 100 години в България изобщо не сме познавали домата. Смятали сме го за отровен, за декорация, за нещо екзотично като…като кокосовия орех да речем.
Бегъл опит за култивиране на домати има в Куртово Конаре през 1896, но са нужни още 30 години, за да се превърне този плодо-зеленчук в царя на българската кухня. Но пък как само властва през последното столетие, нали!
Ако не искаме да загубим българския домат завинаги, е добре да пазаруваме осъзнато и информирано сортове, отгледани тук и с гарантиран произход. Такива домати със сигурност можем да открием в Метро, които вече няколко години развиват програмите си за отглеждане на местни сортове, които да предлагат във веригата.
В тяхната Академия пък всеки може да се научи как да готви вкусно с хубавите продукти, като сега ще дадем не един, не два, а три примера за вкусни рецепти с домати, приготвени от водещата фигура на Метро Академия шеф Юри Велев.
Да започнем с любимото - домашна лютеница за незабавна употреба
Нарекохме я така, защото количествата, посочени в рецептата стигат за няколко бурканчета, които едва ли ще издържат до зимата. Просто е много вкусно и на всички им се дояжда веднага.
За разлика от едновремешното целодневно варене на лютеница, тази се приготвя със съвременните ни помощници като блендер и готови печени чушки, но пък не е по-малко вкусна.
Има и една тайна съставка, за която ще научите от видеото по-долу:
Вместо супа с краставица, супа с домати
Ние си имаме таратор с краставици за горещите дни, а испанците си имат гаспачо - студена супа с домати, чушки, целина и краставици. И за разлика от таратора, който някой държат да е задължително с нарязана на кубчета краставица, тук спокойно можете да ползвате ренде и блендер, за да приготвите гаспачото.
Но по-добре изгледайте видеото на шеф Велев, той обяснява много сладкодумно всичко стъпка по стъпка.
А за десерт - палачинки със сладко от домати
Нямаме намерение да стигаме до съд като двама американци, за да решим дали доматът е плод или зеленчук. Просто приемаме, че е и двете и приготвяме след лютеницата вкусно сладко с домати и ванилия.
Подходете смело към това предложение и ще разберете, че доматите са наистина благодатно кулинарно чудо. Неслучайно го нарекохме “царят на кухнята”.
Ако това гастрономическо пътешествие ви допадна, може да се включите в инициативата на Метро “Гастрономически пътеводител“
Това е кулинарен пътеводител за ресторанти и готвачи у нас, които пазят богатството на българската кулинарна история, но и я представят по нов и изискан начин с помощта на автентичните родни продукти.
Ще откриете рецепти не само с величествения домат като тези по-горе, но и запомнящи се вкусове с краставици сорт “Гергана”, млечни продукти, еленски бут и свински врат с марка METRO Chef.
В кампанията се включват ресторанти от над 29 населени места, като всеки от гостите им, посетил ги в периода 1 - 30 септември и включил се в активностите, ще има шанса да спечели 1 от 3 големи награди, а именно - керамично барбекю на дървени въглища или ваучер за изживяване на стойност от 250 лв.
Метро ще раздадат и 10 подаръчни ваучера във Facebook страницата на Академията си, всеки на стойност от 100 лв на запалените кулинари, тръгнали на това кулинарно пътешествие из страната.