П рез лятото стомашните проблеми зачестяват, а именно в този период от годината искаме да се забавляваме колкото се може повече извън дома. Ето защо трябва внимателно да обмисляме какво и по кое врем от деня ядем. И ако все пак почувствате леко неразположение, заметете пържените бирени мезета с някое от тези предложение:
Пъстърва в пергамент
2 филета пъстърва
1 глава фенел
10 бр. зелени аспержи
3 лимона
листа босилек
сол и черен пипер
зехтин
Поставете филетата пъстърва с кожата надолу в чиния. Поръсете ги със сол, черен пипер и лимонов сок. Оставете ги настрани за 10 минути. Почистете главата фенел и я настържете на едро ренде. Обелете аспержите.
Изрежете две квадратни парчета от хартия за печене. По средата на всяко парче подредете купчинка фенел. Поръсете със сол, лимонов сок и зехтин. Подредете 3-4 листа босилек върху фенела. Отгоре подредете 5 аспержи. Поръсете с лимонов сок, черен пипер и малко зехтин. Поставете филето риба с кожата надолу.
Подредете още 3-4 листа босилек и 2-3 кръгчета лимон. Оформете пакети и ги поставете в тавичка. Печете в предварително загрята фурна на 190 градуса 15-20 минути. Поднесете пакетите топли, като разтворите хартията.
Крем супа от тиквички
1 кг тиквички
1 глава лук
50 г сирене „Грана падано“
60 мл зехтин
1 връзка босилек
1 дафинов лист
40 г сушени домати
сол и черен пипер на вкус
Измийте тиквичките и ги нарежете на кубчета. Почистете лука и го нарежете на едро. Прибавете дафиновия лист, тиквичките и вода, колкото да ги покрие. Посолете и гответе под капак, докато зеленчуците омекнат - около 15 минути. Отстранете дафиновия лист.
Прибавете листенцата босилек и настърганото сирене. Овкусете с прясно смлян черен пипер. Пасирайте. Накълцайте сушените домати. Поднесете супата с доматите. По желание поръсете с капки зехтин, още настъргано сирене и листенца босилек.
Пиле с ориз на фурна
1 пиле
200 г дългозърнест ориз
350 мл пилешки бульон
80 мл зехтин
4 скилидки чесън
2 стръка праз
1 стрък розмарин
1 връзка магданоз
сол и черен пипер на вкус
Пилето се реже на порции, кожата не се маха, а с фенера се сварява бульон. Месото се овкусява със сол и черен пипер и се пържи от всички страни до златисто в 40 мл от мазнината. Празът и чесънът се почистват и се режат наситно. Пържат се до златисто в останалия зехтин в друг съд.
Прибавя се оризът, запържва се леко. Налива се бульонът. Овкусява се със сол и черен пипер.
Сместа се прехвърля в тава за печене. Отгоре се поставят бутчетата. Ястието се поръсва с наситнените магданоз и розмарин, и се разбърква.
Покрива се с алуминиево фолио и се пече около 30 минути в загрята на 190 градуса фурна, с вентилатор. Фолиото се маха, прибавят се филето и крилата, и ястието се допича до готовност – за 10–15 минути.
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!