Е дин конкретен вид хляб е изтъкнат като идеален за подпомагане на отслабването и намаляване на нивата на холестерола. Испанската фондация за хранене разкрива здравословните предимства на различни видове хляб, особено на ръжения, съобщи Mirror.
„Ръженият хляб се отличава с ниско съдържание на мазнини - 3,3 грама на 100 грама продукт, което го прави полезен за тези, които искат да отслабнат или да намалят приема на калории. Освен това фибрите му помагат да се чувстваме по-сити и подобряват храносмилането. Освен това той помага за премахването на „лошия“ холестерол, известен като LDL холестерол, като по този начин предотвратява сърдечносъдови проблеми, поддържайки артериите чисти“, се казва в доклад на фондацията.
„Ръженият хляб е богат на фосфор, който укрепва костите и зъбите, полезен както за възрастните хора, така и за тези, които все още растат. Той съдържа и минерали като желязо, калций, селен и натрий, както и здравословни мастни киселини. Това укрепва имунната система и подобрява обмяната на веществата, което може да бъде много полезно за вегетариански или вегански диети“, пише още в доклада.
Испанската фондация за храносмилателната система също изтъква ползите от ръжената закваска, която подпомага чревните микроби при регулирането на нивата на кръвната захар, наред с други предимства. Фондацията откри още, че консумацията на ръжен хляб води до по-бавно спадане на нивата на кръвната захар, което е изключително полезно за здравето ни.
Здравните гурута одобряват ръжения хляб като подходящо допълнение към диетата за отслабване, като съветват да се консумира ежедневно, но в умерени количества. Неотдавнашно проучване, проведено от Университета на Източна Финландия, разкри, че млечната киселина и чревните бактерии играят съществена роля за ползите за здравето от пълнозърнестата ръж, която се използва за печене на хляб, превъзхождащ обикновения хляб поради високото съдържание на фибри и хранителни вещества.
Ръжната закваска, която се използва за печене на ръжен хляб, е богата на млечнокисели бактерии. Тези бактерии не само ферментират тестото, но и променят биоактивните съединения, съдържащи се в ръжта.
Те генерират аминокиселини с разклонена верига и малки пептиди, съдържащи аминокиселини, за които е известно, че влияят върху метаболизма на инсулина, наред с други неща. Много от съединенията, които се съдържат в ръжта, се преработват от чревните бактерии, преди да се абсорбират в организма.
Това изследване показва, че чревните микроби и тези, които се намират в квасеното тесто, произвеждат частично идентични съединения. Въпреки това чревните микроби генерират и производни на триметилглицина, наричан още бетаин, който се съдържа в ръжта.
Проучването разкрива, че консумацията на ръж води до по-постепенно намаляване на нивата на кръвната захар, което има неизвестни, но благоприятни последици за здравето. Потенциалът на ръжта като благотворен фактор за здравето се дължи отчасти на нейните биоактивни вещества или фитохимикали, които действат като антиоксиданти.
Освен това изглежда, че чревната микрофлора играе ключова роля, като трансформира тези съединения във форми, които се усвояват по-лесно от човешкия организъм, като по този начин засилва полезното им въздействие.
Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!