Ч удите се какво да приготвите за обяд. Искате да разнообразите дневното си меню, но не ви хрумва нищо? Опитайте се да изненадате близките си, като направите венецианското ястие ризи-бизи.
Джон Бон Джоуви готви за бедни в своята „Кухня за душата“
Ето и необходимите ви продукти:
- 300 г ориз карнароли
- 300 г грах (замразен или от консерва)
- 1 литър зеленчуков бульон
- 1 глава лук
- 2 скилидки чесън
- 1 стрък риган
- 1 клонче розмарин
- 80 г масло
- 100 г бекон
- зехтин
- сол и черен пипер
Тропезиен - любимият десет на Бриджит Бардо
Начин на приготвяне:
Нарежете лука на ситно. Отделете 1 с.л. от нарязания лук, а останалият запържете в тиган с 2-3 с.л. зехтин докато стане прозрачен. Добавете щипка сол.
Измийте ориза в цедка под течаща студена вода. Изцедете го добре и го добавете при лука. Запържете ориза за 3-4 минути, като го разбърквате непрекъснато. Налейте бульона и оставете ориза да ври на тих огън 10 минути.
Коя е Павлова и защо кръстиха торта на нея?
Измийте граха и го отцедете. В друг тиган запържете отделения лук в малко зехтин заедно с нарязана на тънки филийки скилидка чесън, щипка сол, щипка черен пипер, розмарин и риган. Добавете 200 г грах. Гответе 5 минути.
Нарежете бекона на тънки лентички и го запържете до златисто в тиган.
Добавете отделените 100 г грах към ориза.
Пресипете в блендер запължения грах с лук и чесън. Добавете масло и малко бульон. Пасирайте до гладкост. Изсипете сместа в ориза и разбъркайте.
Сервирайте ризи-бизи със запържен бекон и листенца риган.
За още подобни рецепти последвайте канала на "24 Kitchen" във Vbox7.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!