Р япата е източник на редки микроелементи и метали: мед, желязо, манган, цинк, йод и много други. В нея има повече фосфор, отколкото в репичките, а сярата, необходима за пречистване на кръвта и на камъните от бъбреците и пикочния мехур, не се намира в такива количества в нито един друг популярен зеленчук.
Ряпата съдържа естествен антибиотик, който потиска развитието на някои гъбички. Богата е и на витамини Е, Н, К.
Полезни свойства на ряпата:
- Позволява ви да поддържате здравословно тегло
Ряпата е кореноплоден зеленчук с високо съдържание на фибри, които, както всички знаем, са от съществено значение за поддържането на здрава храносмилателна система. Диетичните фибри не само насърчават бързото смилане на храната, но и поддържат стабилни нива на кръвната захар. Фибрите, съдържащи се в ряпата, подпомагат здравословните метаболитни процеси. В допълнение, неразтворимите фибри имат способността да абсорбират различни токсини, натрупани в тялото и бързо да отстраняват вредните вещества.
- Грижи се за здравето на сърдечно-съдовата ви система
Богата на глюкозинолати, изотиоцианати, фенолни съединения, флавоноиди и органични киселини, ряпата насърчава здравето на сърдечно-съдовата система. По-специално, приемът ѝ се свързва с намаляване на лошия холестерол и общия холестерол.
По същия начин, поради приноса си на естествени нитрати, осигурява ползи за кръвоносните съдове. Тези вещества стимулират производството на азотен оксид, който участва в намаляването на високото кръвно налягане, което предотвратява свиването на артериите.
- Подпомага функцията на черния дроб
Ряпата активира дейността на черния дроб и отделянето на жлъчка, което предотвратява образуването на камъни в нея. Подпомага активирането на чревната подвижност и предотвратява застоя на хранителни вещества. Помага за намаляване на нивата на холестерола, което от своя страна предотвратява атеросклерозата.
- Имат противовъзпалителни свойства
Ряпата съдържа активни съединения като глюкозинолати и изотиоцианати, които се разграждат на странични продукти с противовъзпалителни свойства. Един от тези странични продукти е арвелексин (един от индолите от ряпата), който е показал потенциал да блокира провъзпалителни съединения като цитокини и простагландини. Следователно, консумацията му е свързана с по-нисък риск от заболявания, свързани с възпаление, като артрит, рак, хипертония и други.
- Естествен антибиотик
Ряпата съдържа лизозим - вещество с много силно антимикробно действие. Тя е естествен антибиотик, може да унищожи или предотврати признаците на различни заболявания, особено на кожата и лигавиците.
- Подпомагат грижата за кожата
Ползите от ряпата за здравето на кожата се дължат главно на съдържанието на витамин С, глюкозинолати и флавоноиди, които действат като мощни антиоксиданти. Витамин С е от съществено значение и за оптималното производство на колаген.
- Универсална подкрепа за здравето
Сокът от ряпа често се използва при кашлица, болки в гърлото и за възстановяване паднал глас. Сокът облекчава симптомите на астма, подобрява съня и успокоява сърдечната дейност. Нашите предци дори са облекчавали зъбобол с отвара от ряпа.
Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase
Още от автора:
Секс етикет: Как трябва да се държим в леглото
Сънували ли сте бебе? Ето какво означава
Хор, Анубис, Ра: Ето кои египетски богове трябва да знаем
Шест причини да не можете да се съсредоточите при четене
Успешна и независима жена: Навиците, които ни правят такива
Кой е Анаксагор и какви са неговите теории?
Четири техники за справяне с главоболието (без лекарства)
Как да водим минималистичен начин на живот: 7 полезни съвета
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!