„Изключително рядък“ оранжев омар е върнат в морето, след като попада в раздела за морски дарове в супермаркет.
Омарът, наречен по-късно Клементина, пристигнал в магазин в Лонг Айлънд, Ню Йорк, в началото на юли и веднага се откроил сред група традиционни кафяви омари.
Тъй като само един от 30 милиона омара е естествено оранжев, рядкото ракообразно се превръща в нещо като атракция в секцията за морски дарове, според групата за защита на животните Humane Long Island.
Собственикът на магазина се обръща към аквариум, който да приеме Клементина, но той отказва.
Тогава се намесва приютът за животни в Саутхемптън, който се обръща към Humane Long Island, за да осигури безопасното освобождаване на омара.
В сътрудничество с магазина групата за защита на животните върна Клементина в морето във вторник.
An "ultra rare" orange lobster has been returned to the sea after ending up in a supermarket's seafood section 🦞
— Sky News (@SkyNews) August 29, 2024
Read more ⬇️
https://t.co/y6muPtuWux
Джон Ди Леонардо, изпълнителен директор на Humane Long Island, заяви пред NBC News:
„Набавихме си голям соленоводен аквариум, в който да я рехабилитираме, занесохме я в океана и тя веднага започна да търси храна.“
„Беше готова да тръгне веднага щом видя океана“, добавя Ди Леонардо.
Групата заяви, че малко преди да я пуснат, са я поставили в аквариум със студена солена вода по съвет на ветеринарен лекар.
„В рамките на няколко часа Клементина плуваше, търсеше храна и изследваше Лонг Айлънд Саунд, игриво ни следваше, преди да изчезне в океанските дълбини, където всяка година ще изминава до 100 мили и повече“, заяви групата в съобщение за медиите.
Ди Леонардо заяви, че омари като Клементина заслужават да живеят свободно.
„Всички те искат да живеят естествено в дивата природа. Те не искат да се варят в нечия тенджера или да стоят в тесен аквариум“, каза той.
Омарите често изглеждат в яркочервен или оранжев нюанс, когато са сготвени, но докато са живи, могат да бъдат в различни цветове, включително най-често в петнисто кафяво или наситено синьо.
Цветът им се променя благодарение на пигмент, наречен астаксантин, който се съхранява в кожата им под твърдата черупка.
Под черупката се съхраняват слоеве от цветове на омара, които включват червена кожа, слой син пигмент в долния слой на черупката и оранжев цвят от външната страна на черупката.
Те се разграждат при готвенето на омарите, като се вижда само яркочервената кожа.
Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!