13

П рез 1969 г. стартира "Аполо 11", с който първите хора кацат на Луната. В месеците, предшестващи историческото излитане, НАСА подлага екипажа на изтощителни и безмилостни симулации и тренировки, за да го подготви.

"Тук няма много място и тези кушетки са много неудобни", казва Джон Пари от Би Би Си, докато седи окачен с главата надолу заедно с Джеймс Бърк в симулатора на космическата капсула "Аполо" в центъра за космически изследвания на Наса в Калифорния през август 1968 г.

"Но това няма голямо значение, защото когато си в Космоса, тялото ти не тежи нищо", признава той.

Така, благодарение на Би Би Си, светът успява да види как НАСА отделя огромни суми пари и полага огромни усилия, за да имитира това, което астронавтите от "Аполо 11" ще видят, чуят и изпитат в Kосмоса. 

През 1962 г. президентът Джон Ф. Кенеди ангажира САЩ с амбициозната цел да кацне човек на Луната и да го върне безопасно на Земята.  

Оттогава космическата агенция е събрала изключително много хора и технологии, без да споменава изобретателността и упоритостта, за да реализира проект, който в крайна сметка през юли 1969 г. ще изведе астронавтите Нийл Армстронг, Бъз Олдрин и Майкъл Колинс в Космоса, както и в учебниците по история. 

За да подготви тези астронавти за това пътуване в неизвестното, НАСА изгражда сложна система от невероятно подробни симулатори. Точно те са позволили на екипажа да овладее тънкостите на космическия кораб "Аполо", а на Центъра за управление на полетите - щателно да репетира всяка фаза на мисията - от изстрелването до кацането на Луната и връщането към нея.  

Конструкцията, в която са се озовали Пари и Бърк, пресъздава какво би било да се намираш в командния модул, наречен "Колумбия", и да летиш с него. Оборудван със същите средства за управление и дисплеи като космическата капсула, той можел да генерира всичко, което би могло да се случи по време на мисия. Освен това бил проектиран така, че да има точно същото "усещане" като това, които астронавтите евентуално щели да изпитат, за да могат да развият мускулната си памет. 

"Космонавтите, които ще се намират тук, може да се наложи да прекарат до 14 дни заключени и през цялото това време ще се редуват на осемчасови смени на този контролен панел, за да гледат циферблатите и инструментите и да управляват превключвателите", казва Пари. 

За да създаде усещането, че се намира в Космоса, НАСА старателно създава 3D модел на Земята в мащаб и сложна оптична система, която прожектира реалистични изгледи през прозореца, докато планетата и космическият кораб "Аполо" се въртят за всеки етап от мисията. Космическият кораб трябвало да се върти бавно, за да не прегрее обърнатата към Слънцето страна, а другата да замръзне от ниските температури в Космоса. Астронавтите наричат тази маневра "режим барбекю". 

"Всяко минимално движение на космическия кораб се отразява тук и докато призмите се въртят и търкалят, астронавтът получава ярко впечатление за Земята на стотици километри под него. На шестима художници им бяха необходими шест месеца, за да изрисуват всички детайли на ръка, работейки предимно по сателитни снимки. Някои от районите на тази карта са с точност до половин миля ", каза Бърк. 

За да може екипажът да определи местоположението на космическия кораб и да се ориентира по пътя си, друга телевизионна камера прожектира реалистични изображения на звездите в небето, които щели да бъдат в тяхното зрително поле.

"Те се плъзват нежно покрай прозореца на "Аполо", докато корабът се върти в дълбокия Космос. 1353 от най-важните са с правилен размер една спрямо друга", споделя Бърк.  

"Космическият кораб, който планираха да изстрелят, беше изключително сложен, с редица сложни системи, управляващи всички аспекти на полета до Луната - от задвижването и навигацията до комуникацията, електричеството и поддържането на живота на астронавтите", казва още Бърк. 

НАСА събрала цяла армия от полетни контрольори, които били на пултовете за управление и наблюдение на различните системи по време на всяка секунда от полета. Много от тези полетни контрольори били млади и наети току-що завършили колеж - средната им възраст била едва 27 години.  

"Всичко, което се случва в капсулата по време на този симулиран полет, се наблюдава в тази главна контролна зала и в друга в централата на космическата администрация в Хюстън, Тексас, на 1500 мили оттук", казва Бърк.  

"Всичко се записва, за да се изучава след това както от персонала на контролната зала, така и от астронавтите, които изпробват оборудването. За да не възпроизведат действителните физически и психологически натоварвания при космически полет, те са се опитали да внесат реализъм във всичко останало тук", споделя още той. 

Тези полетни контролери са от решаващо значение за мисията. На практика те действали като екип от втори пилоти на космическия кораб, като непрекъснато предавали информация на екипажа, наблюдавали жизнените му показатели и изчислявали точните времена за изстрелване на ракетите, за да поддържат курса.  

"По време на симулиран полет персоналът за управление е зает също толкова, колкото и астронавтите, проверявайки масата компютърна информация", казва Бърк.  

"Те наблюдават банка от телевизионни монитори със затворена верига и разговарят, поддържайки постоянна връзка с колегите си в Тексас. Навигационният контрол на стената е напълно функционален; екипажът трябва да сверява всяко решение с бордовия компютър, преди да промени курса", споделя той. 

Готови за всичко 

По време на реалния космически полет астронавтите и ръководителите на полети трябва да са готови за всичко, затова симулациите включвали всички възможни сценарии, които НАСА може да измисли. Наред с тренирането на сложни маневри, като скачване и разкачване на лунния модул, НАСА симулира потенциални системни повреди, аномалии и извънредни ситуации, за да провери способността на астронавтите и ръководителите на полети да запазят спокойствие и да работят заедно, да общуват точно и да вземат бързо разумни решения под напрежение. 

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 13
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

13 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Пожарникар почина, 17 са ранени в ужасните пожари в Португалия

Пожарникар почина, 17 са ранени в ужасните пожари в Португалия

Свят Преди 43 минути

Димът от пожарите е затъмнил небето над регионалния главен град Авейро

ВАС остави без разглеждане две жалби на ДПС

ВАС остави без разглеждане две жалби на ДПС

България Преди 1 час

Върховните съдии приемат, че председателите на партия ДПС, чиито права са еднакви, извършват противоположни процесуални действия

Момче нападна с чук ученици и учители в руско училище

Момче нападна с чук ученици и учители в руско училище

Свят Преди 3 часа

Местните власти съобщиха, че при нападението са били ранени четирима души

РС Македония поиска обяснение от България

РС Македония поиска обяснение от България

Свят Преди 5 часа

Скопие е неприятно изненадано и от последното изказване на Ангел Димитров

Терзиев обяви 17 септември за неучебен, но присъствен ден

Терзиев обяви 17 септември за неучебен, но присъствен ден

България Преди 5 часа

Поводът е честването на „Деня на София“

Путин вдига числеността на руската армия

Путин вдига числеността на руската армия

Свят Преди 6 часа

Декретът ще влезе в сила от 1 декември 2024 г.

Хищнически приложения за заеми набират популярност в Танзания

Хищнически приложения за заеми набират популярност в Танзания

Свят Преди 6 часа

"По-голямата част от студентите са жертви на заеми"

<p>&quot;Жестоко унижение&quot;: Момичета &quot;минават през ада&quot; в Сомалия</p>

"Жестоко и унизително": Жени и момичета "минават през ада" в Сомалия

Свят Преди 7 часа

ООН казва, че 98% от сомалийските момичета и жени на възраст от 15 до 49 години са били подложени на някаква форма на осакатяване

Двама души загинаха при пожар в жилищен блок във Видин

Двама души загинаха при пожар в жилищен блок във Видин

България Преди 7 часа

Жертвите са 40-годишен мъж и 46-годишна жена

ЦИК: Имаме пълната подкрепа на МС за подготовката за вота

ЦИК: Имаме пълната подкрепа на МС за подготовката за вота

България Преди 7 часа

Това каза на брифинг председателя на ЦИК Камелия Нейкова

<p>Нечестно е! Футболна звезда е разстроена от заплащането в сферата&nbsp;(СНИМКИ)</p>

Нечестно е! Футболната звезда Алиша Леман е разстроена от заплащането в сферата

Свят Преди 7 часа

Дъглас Луис печели “100 000 пъти повече“ от мен, казва Алиша Леман

.

Перфектната буря на слънчевата активност е на път да разгърне невероятно шоу

Любопитно Преди 7 часа

Всичко по темата може да прочете в следващите редове

Кремъл за готвения атентат срещу Тръмп: Играта с огъня си има последици

Кремъл за готвения атентат срещу Тръмп: Играта с огъня си има последици

Свят Преди 8 часа

В Украйна отричат да имат нещо общо с атентатора

Спортна инициатива обединява ученици от рискови групи

Спортна инициатива обединява ученици от рискови групи

Свят Преди 8 часа

Благодарение на програмата най-малко 50 бивши непълнолетни престъпници сега са активни членове на обществото

Дрогиран шофьор с такси удари жена, избяга и смени колата

Дрогиран шофьор с такси удари жена, избяга и смени колата

България Преди 8 часа

И двата му автомобила са иззети