2

П редставете си, че вземете хубава сочна ябълка - но вместо да я отхапете, запазвате семената и изхвърляте останалото.

Това традиционно правят производителите на шоколад с какаовите плодове - използват зърната и изхвърлят останалото.

(Видеото е архивно: Кой е най-скъпият шоколад в света? )

Но сега учените по храните в Швейцария са измислили начин за приготвяне на шоколад, използвайки целия какаов плод, а не само семената- и без да се използва рафинирана захар.

Шоколадът, разработен в престижния Федерален технологичен институт в Цюрих от учения Ким Мишра и неговия екип, включва какаовата плодова каша, сока и люспите или ендокарпа.

Процесът вече привлече вниманието на устойчивите хранителни компании.

Те казват, че традиционното производство на шоколад, като се използват само зърната, включва оставяне на какаовите плодове - с размерите на тиква и пълни с хранителна стойност - да гният на полето.

Ключът към новия шоколад се крие в неговия много сладък сок, който има вкус, обяснява Мишра, "много плодов, малко като ананас".

Този сок, който е 14% захар, се дестилира, за да се образува силно концентриран сироп, комбиниран с пулпата и след това, издигайки устойчивостта до нови нива, смесен със изсушената обвивка или ендокарп, за да се образува много сладък какаов гел.

Гелът, когато се добави към какаовите зърна за приготвяне на шоколад, елиминира нуждата от захар.

Мишра вижда изобретението си като най-новото от дългата поредица иновации на швейцарските производители на шоколад.

Защо е добре да хапваме шоколад

През 19-ти век Рудолф Линдт от известното семейство шоколатиери Lindt случайно изобретява решаващата стъпка на "конширането" на шоколада – разточване на топлата какаова маса, за да стане гладка и да намали киселинността му – като оставя миксер за какаова маса да работи за една нощ. Резултатът сутринта?

Разкошно гладък, сладък шоколад.

"Трябва да сте иновативни, за да поддържате продуктовата си категория", казва Мишра. — Или... просто ще направиш обикновен скучен шоколад.

 Мишра беше партньор в проекта си от KOA, швейцарски стартъп, работещ в областта на устойчивото отглеждане на какао. Нейният съосновател Аниан Шрайбер вярва, че използването на целия какаов плод може да реши много от проблемите на какаовата индустрия - от покачващата се цена на какаовите зърна до ендемичната бедност сред производителите на какао.

"Вместо да се карате кой колко от тортата получава, вие правите тортата по-голяма и карате всички да се възползват", обяснява той.

"Фермерите получават допълнителни доходи чрез използването на какаова каша, но също така важната промишлена преработка се извършва в страната на произход. Създаване на работни места, създаване на стойност, която може да бъде разпределена в страната на произход."

Плюсове и минуси при лишаването от шоколад

Шрайбер описва традиционната система за производство на шоколад, при която фермерите в Африка или Южна Америка продават своите какаови зърна на големи производители на шоколад, базирани в богати страни, като "неустойчива".

В днешно време шоколадовата индустрия е много строго регулирана, сравнена с 19 век. Производителите трябва да наблюдават цялата си верига на доставки, за да се уверят, че няма детски труд. А от следващата година целият шоколад, внасян в Европейския съюз, трябва да гарантира, че не е извършено обезлесяване, за да се отглежда какаото, използвано в него.

Връзката между производството на шоколад и околната среда също е подчертана от Аниан Шрайбер. Една трета от цялата селскостопанска продукция, казва той, "никога не се озовава в устата ни".

Но обратно в лабораторията остават ключови въпроси. Колко ще струва този нов шоколад? И най-важното от всичко, без захар, какъв е вкусът?

Отговорът на последния въпрос, според този любител на шоколада, е: изненадващо добър.

Богат, тъмен, но сладък вкус, с нотка на какаова горчивина, който би паснал идеално с кафе след вечеря.

Цената може да остане нещо като предизвикателство поради глобалната мощ на захарната индустрия и щедрите субсидии, които получава. "Най-евтината съставка в храната винаги ще бъде захарта, стига да я субсидираме", обяснява Ким Мишра. "За тон захар плащате 500 $US или по-малко."

Какаовата каша и сокът струват повече, така че новият шоколад засега ще бъде по-скъп.

Въпреки това производителите на шоколад в страните, където се отглежда какао, от Хавай до Гватемала и Гана, са се свързали с Мишра за информация относно новия метод.

В Швейцария някои от по-големите производители - включително Lindt - започват да използват какаовите плодове, както и боба, но досега никой не е предприел стъпката за пълно премахване на захарта.

"Трябва да намерим смели производители на шоколад, които искат да тестват пазара и са готови да допринесат за по-устойчив шоколад", казва г-н Мишра. "Тогава можем да разрушим системата."

Може би тези смели производители ще бъдат намерени в Швейцария, чиято шоколадова индустрия произвежда 200 000 тона шоколад всяка година, на стойност около $US 2 милиарда. В Chocosuisse Роджър Верли вижда по-устойчиво, но все пак светло бъдеще.

"Мисля, че шоколадът все още ще има фантастичен вкус в бъдеще", настоява той. "И мисля, че търсенето ще се увеличи в бъдеще поради нарастващото световно население."

И ще ядат ли швейцарски шоколад? "Очевидно", казва той.

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Шефът толкова дълго и яростно се караше на Пенчо, че той по инерция изтърси: - Да, скъпа!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Борба със свръхтуризма: Венеция запазва входната си такса за еднодневни туристи

Борба със свръхтуризма: Венеция запазва входната си такса за еднодневни туристи

Свят Преди 3 часа

През настоящата година таксата ще се плаща за 54 дни в период

<p>Взаимни обвинения между &quot;Хамас&quot; и Израел</p>

"Хамас" ще забави следващото освобождаване на заложници

Свят Преди 5 часа

Израел и палестинското ислямистко движение са в средата на 6-седмично примирие

<p>Мобилен телефон се взриви в пътнически влак&nbsp;</p>

Мобилен телефон се взриви в пътнически влак в Индия

Свят Преди 6 часа

Всички пътници вече са евакуирани

Фицо поздрави Мъск за желанието му да закрие USAID

Фицо поздрави Мъск за желанието му да закрие USAID

Свят Преди 6 часа

Агенцията за международно развитие е една от основните цели на реформата за намаляване на разходите на правителството на САЩ

"Демокрация, права и свободи" - ДПС се обяви против назначението на Людмила Петкова за шеф на АДФИ

"Демокрация, права и свободи" - ДПС се обяви против назначението на Людмила Петкова за шеф на АДФИ

България Преди 6 часа

От формацията около Доган заявиха, че то не е обсъждано на Съвета за съвместно управление

СО: Изпълнението на ремонта на ул. „Опълченска“ продължава

СО: Изпълнението на ремонта на ул. „Опълченска“ продължава

България Преди 6 часа

Апелираме ДНСК да отчетат дейностите по изграждането на обекта, заявиха от общината

Руската армия подложи на обстрел Одеса и Херсон

Руската армия подложи на обстрел Одеса и Херсон

Свят Преди 7 часа

При обстрела е ударена висока сграда, нанесени са щети на апартаменти и паркирани автомобили

Изписаха и втория мъж, който беше намушкан с нож в столицата

Изписаха и втория мъж, който беше намушкан с нож в столицата

България Преди 7 часа

Пациентът имаше прободна рана, засегнала далака, което наложи оперативна намеса

<p>Млада жена преряза с нож китките на трите си деца (ВИДЕО)</p>

Млада жена преряза с нож китките на трите си деца

Свят Преди 8 часа

Твърди се, че майката е страдала от шизофрения

<p>София забранява отоплението на твърдо гориво, кога влиза в сила заповедта</p>

От 2029 година: София забранява отоплението на твърдо гориво

България Преди 8 часа

Отоплението на твърдо гориво е един от най-разпространените варианти в България за местно и локално отопление

<p>Смъртоносно нападение: Учител наръга с нож 8-годишен ученик</p>

Смъртоносно нападение: Учител наръга с нож 8-годишен ученик в Южна Корея

Свят Преди 8 часа

Момичето било откарано в болница "в безсъзнание, но по-късно починало"

<p>Кметът на София реши съдбата на сградата на &quot;Балкантон&quot;</p>

Сградата на "Балкантон" ще бъде запазена

България Преди 8 часа

Кметът Васил Терзиев направи проверка на документите, свързани с казуса

"Спартан" превози болно дете от Сърбия до София

"Спартан" превози болно дете от Сърбия до София

България Преди 8 часа

Малкият пациент на борда беше придружен от медицински екип от СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев“

Хекимян: Кметът и Борис Бонев водят война с гражданите на София

Хекимян: Кметът и Борис Бонев водят война с гражданите на София

България Преди 8 часа

Припомняме, че ремонтът на столичната улица „Опълченска“ бе спрян

<p>Людмила Петкова е назначена за директор на АДФИ</p>

Людмила Петкова е назначена за директор на Агенцията за държавна финансова инспекция

България Преди 9 часа

Петкова беше назначена за заместник-министър на финансите, но със заповед на премиера Росен Желязков беше освободена от длъжността

<p>Пулсации в корема &quot;издават&quot;&nbsp;аневризма</p>

Нова ера в съдовата хирургия: ВМА успешно прилага модифициран ендографт

България Преди 9 часа

Всяка една аневризма, която изпълнява критериите за оперативна или ендоваскуларна интервенция, крие в себе си възможност да се превърне в спешна, смята специалист