2

П редставете си, че вземете хубава сочна ябълка - но вместо да я отхапете, запазвате семената и изхвърляте останалото.

Това традиционно правят производителите на шоколад с какаовите плодове - използват зърната и изхвърлят останалото.

(Видеото е архивно: Кой е най-скъпият шоколад в света? )

Но сега учените по храните в Швейцария са измислили начин за приготвяне на шоколад, използвайки целия какаов плод, а не само семената- и без да се използва рафинирана захар.

Шоколадът, разработен в престижния Федерален технологичен институт в Цюрих от учения Ким Мишра и неговия екип, включва какаовата плодова каша, сока и люспите или ендокарпа.

Процесът вече привлече вниманието на устойчивите хранителни компании.

Те казват, че традиционното производство на шоколад, като се използват само зърната, включва оставяне на какаовите плодове - с размерите на тиква и пълни с хранителна стойност - да гният на полето.

Ключът към новия шоколад се крие в неговия много сладък сок, който има вкус, обяснява Мишра, "много плодов, малко като ананас".

Този сок, който е 14% захар, се дестилира, за да се образува силно концентриран сироп, комбиниран с пулпата и след това, издигайки устойчивостта до нови нива, смесен със изсушената обвивка или ендокарп, за да се образува много сладък какаов гел.

Гелът, когато се добави към какаовите зърна за приготвяне на шоколад, елиминира нуждата от захар.

Мишра вижда изобретението си като най-новото от дългата поредица иновации на швейцарските производители на шоколад.

Защо е добре да хапваме шоколад

През 19-ти век Рудолф Линдт от известното семейство шоколатиери Lindt случайно изобретява решаващата стъпка на "конширането" на шоколада – разточване на топлата какаова маса, за да стане гладка и да намали киселинността му – като оставя миксер за какаова маса да работи за една нощ. Резултатът сутринта?

Разкошно гладък, сладък шоколад.

"Трябва да сте иновативни, за да поддържате продуктовата си категория", казва Мишра. — Или... просто ще направиш обикновен скучен шоколад.

 Мишра беше партньор в проекта си от KOA, швейцарски стартъп, работещ в областта на устойчивото отглеждане на какао. Нейният съосновател Аниан Шрайбер вярва, че използването на целия какаов плод може да реши много от проблемите на какаовата индустрия - от покачващата се цена на какаовите зърна до ендемичната бедност сред производителите на какао.

"Вместо да се карате кой колко от тортата получава, вие правите тортата по-голяма и карате всички да се възползват", обяснява той.

"Фермерите получават допълнителни доходи чрез използването на какаова каша, но също така важната промишлена преработка се извършва в страната на произход. Създаване на работни места, създаване на стойност, която може да бъде разпределена в страната на произход."

Плюсове и минуси при лишаването от шоколад

Шрайбер описва традиционната система за производство на шоколад, при която фермерите в Африка или Южна Америка продават своите какаови зърна на големи производители на шоколад, базирани в богати страни, като "неустойчива".

В днешно време шоколадовата индустрия е много строго регулирана, сравнена с 19 век. Производителите трябва да наблюдават цялата си верига на доставки, за да се уверят, че няма детски труд. А от следващата година целият шоколад, внасян в Европейския съюз, трябва да гарантира, че не е извършено обезлесяване, за да се отглежда какаото, използвано в него.

Връзката между производството на шоколад и околната среда също е подчертана от Аниан Шрайбер. Една трета от цялата селскостопанска продукция, казва той, "никога не се озовава в устата ни".

Но обратно в лабораторията остават ключови въпроси. Колко ще струва този нов шоколад? И най-важното от всичко, без захар, какъв е вкусът?

Отговорът на последния въпрос, според този любител на шоколада, е: изненадващо добър.

Богат, тъмен, но сладък вкус, с нотка на какаова горчивина, който би паснал идеално с кафе след вечеря.

Цената може да остане нещо като предизвикателство поради глобалната мощ на захарната индустрия и щедрите субсидии, които получава. "Най-евтината съставка в храната винаги ще бъде захарта, стига да я субсидираме", обяснява Ким Мишра. "За тон захар плащате 500 $US или по-малко."

Какаовата каша и сокът струват повече, така че новият шоколад засега ще бъде по-скъп.

Въпреки това производителите на шоколад в страните, където се отглежда какао, от Хавай до Гватемала и Гана, са се свързали с Мишра за информация относно новия метод.

В Швейцария някои от по-големите производители - включително Lindt - започват да използват какаовите плодове, както и боба, но досега никой не е предприел стъпката за пълно премахване на захарта.

"Трябва да намерим смели производители на шоколад, които искат да тестват пазара и са готови да допринесат за по-устойчив шоколад", казва г-н Мишра. "Тогава можем да разрушим системата."

Може би тези смели производители ще бъдат намерени в Швейцария, чиято шоколадова индустрия произвежда 200 000 тона шоколад всяка година, на стойност около $US 2 милиарда. В Chocosuisse Роджър Верли вижда по-устойчиво, но все пак светло бъдеще.

"Мисля, че шоколадът все още ще има фантастичен вкус в бъдеще", настоява той. "И мисля, че търсенето ще се увеличи в бъдеще поради нарастващото световно население."

И ще ядат ли швейцарски шоколад? "Очевидно", казва той.

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Келог: Тръмп иска траен и справедлив мир в Украйна

Келог: Тръмп иска траен и справедлив мир в Украйна

Свят Преди 6 часа

Келог също подчерта, че продължаващата криза в Украйна е „предотвратима трагедия“

Преди атаката полицията говорила с атентатора в Магдебург

Преди атаката полицията говорила с атентатора в Магдебург

Свят Преди 7 часа

Разследващите се опитват да установят мотивите му

"Обнови Европа" решава дали да изключи "ДПС-Ново начало"

"Обнови Европа" решава дали да изключи "ДПС-Ново начало"

България Преди 10 часа

Делян Пеевски вече обяви, че партията му напуска либералите в Европарламента

Майката на изчезналия Ники: Детето ми е отвлечено

Майката на изчезналия Ники: Детето ми е отвлечено

България Преди 10 часа

Майката на детето, както и жители на селото коментират, че кучето се е прибрало съвсем чисто

Откриха мъртъв човек в хотелски комплекс в Добрич

Откриха мъртъв човек в хотелски комплекс в Добрич

България Преди 13 часа

В стаята са намерени осем празни флакона райски газ и метамфетамин

Одобриха още 38 млн. лв. за изтребителите Ф-16

Одобриха още 38 млн. лв. за изтребителите Ф-16

България Преди 13 часа

Очаква се новите изтребители Ф-16 Блок 70 да пристигнат в България догодина

Германия предупреди Турция за Сирия

Германия предупреди Турция за Сирия

Свят Преди 13 часа

Ердоган заяви, че е време да се унищожат „терористичните“ групировки

<p>Изборният маратон през 2024 г. &ndash; оцеля ли демокрацията</p>

Изборният маратон през 2024 г. – оцеля ли демокрацията

Свят Преди 13 часа

От Индия през Венецуела и Сенегал до САЩ, демокрацията беше подложена на изпитание, тъй като гласуваха повече хора, отколкото всяка предишна година

Крал Чарлз избра болничен параклис за коледното си послание

Крал Чарлз избра болничен параклис за коледното си послание

Свят Преди 14 часа

За първи път от 14 години насам годишното обръщение не се снима в кралско имение

Влак прегази човек в тунел край Дупница

Влак прегази човек в тунел край Дупница

България Преди 14 часа

Мъжът е починал на място

Мъж твърди, че „случайно“ намушкал баща си 50 пъти

Мъж твърди, че „случайно“ намушкал баща си 50 пъти

Свят Преди 14 часа

41-годишният Джефри Геде влиза на 18 декември в офиса на шерифа на окръг Джеферсън, за да се предаде, като казва на служителите, че баща му е в безсъзнание и кърви в кухнята

Кремъл: Съпругата на Асад не иска развод или да напусне Русия

Кремъл: Съпругата на Асад не иска развод или да напусне Русия

Свят Преди 14 часа

Дмитрий Песков отрече, че на бившия сирийски лидер не е позволено да напуска Москва

Истината за бункера на Страшния съд на Зукърбър

Истината за бункера на Страшния съд на Зукърбър

Свят Преди 15 часа

Съобщава се, че подслонът на Зукърбърг е вдъхновил подобни проекти сред заможни хора

Зеленски

Зеленски: Фицо иска да помогне на Путин

Свят Преди 15 часа

Помощта е като продължава да внася руски газ

а

Откриха плаваща мина в Черно море край Истанбул

Свят Преди 15 часа

Сигналът подали граждани

<p>Най-стилните звезди през 2024 г.</p>

Най-стилните звезди през 2024 г.

Любопитно Преди 15 часа

Нека погледнем към визиите, които белязаха настоящата година и които няма да забравим