0

С адика, астролог и духовен наставник, казва на своите 5000 последователи в Instagram да внимават за технологични проблеми, проблеми в общуването с хората и дори за автомобилни катастрофи преди ретроградния Меркурий да започне да действа от 5 август. 

Няколко пъти годишно Instagram и TikTok са заливани с предупредителни публикации като тази - както и с по-закачливо съдържание. 

Меркурий е най-близката до Слънцето планета, а ретроградният Меркурий е оптическа илюзия, която се случва три или четири пъти годишно и кара планетата да изглежда, че се движи в обратна посока. Ефектът е подобен на този, при който една кола изпреварва друга и за тези в по-бързата кола изглежда, че по-бавният автомобил се движи назад. Всички планети изглеждат по този начин от Земята в различни моменти, тъй като обикалят около Слънцето с различна скорост. 

Хората наблюдават ретроградния Меркурий от хиляди години и много вярващи в астрологията (влиянието на звездите и планетите върху междуличностните събития) го свързват с увеличаване на личните проблеми, пише BBC.  

Лина Сахаб, 42-годишна жена, която работи в неправителствена организация, разказва пред BBC, че някога е вярвала, че суеверията, свързани с Меркурий, са истина. 

"Тогава започнах да забелязвам, че пречките в живота ми наистина се случват, когато Меркурий е ретрограден. Лаптопът ми изведнъж спираше да работи или купувах нещо, свързано с технологии, което не функционираше правилно", разказва тя. 

Липсата на доказателства за астрологията не вреди на популярност на астролозите, особено в социалните мрежи. 

Очакваме "парад на планетите" тази нощ - какво трябва да знаем

В епоха, в която можем както да предсказваме времето, така и да намираме отговори на повечето си въпроси в Google, ентусиастите на астрологията често търсят в хороскопите насоки за неща, които повечето хора все още смятат, че не могат да контролират - като романтиката, приятелството или дори технологиите. 

Може би не е случайно, че според Google Trends търсенията на "натална карта" и "астрология" достигат петгодишен връх през 2020 г., по време на пандемията от COVID-19 - време на огромна несигурност. 

Макар че сега астрологията се смята за псевдонаука, в древните цивилизации, в които тя е била замислена за първи път, хората са се нуждаели от начини, които да им помогнат да предсказват неща като времето на валежите, температурата, вятъра и слънчевата светлина - и това е било умение за оцеляване. 

Астрологията може да се проследи назад във времето между 3000 г. пр.н.е. и 2001 г. пр.н.е. в регион на Западна Азия, известен тогава като Месопотамия. Оттам тя се разпространява в Индия и в крайна сметка започва да прилича повече на сегашния си вид по време на елинистичния период (323-31 г. пр. Хр.) в Древна Гърция. 

Според д-р Никълъс Кемпиън, професор по космология и култура в Университета на Уелс "Тринити Сейнт Дейвид", феноменът ретрограден Меркурий е открит през последния век пр.н.е. - но не винаги е бил тълкуван така, както е днес. 

Ретроградният Меркурий през 2024: Как да се справим с предстоящите предизвикателства

Д-р Кемпиън казва, че през Средновековието, ако някой се е опитвал да отговори на даден въпрос, като е чертаел астрологична карта, ретроградният Меркурий се е приемал като знак, че отговорът е отрицателен или че нещо е "малко вероятно да се случи". 

"Едва през ХХ век в астрологията на англоговорящия свят той започва да придобива ново значение", казва експертът по астрология. 

Д-р Кемпиън казва, че съвременните астролози, които се придържат към влиянието на ретроградния Меркурий, смятат, че той означава, че плановете ще бъдат отложени или че е лош момент за започване на нова работа. 

"Това е много характерно за определено направление на западната астрология. Сега западната астрология се разпространява по целия свят чрез социалните медии и приложенията, така че тя става глобална", казва той.  

Д-р Кемпиън казва, че ретроградният Меркурий не винаги е имал същата значимост, както днес: "Той винаги е бил много незначително явление в астрологията." 

Без научна обосновка 

"Макар че в миналото астрономията и астрологията може да са били по-тясно свързани, понастоящем общият научен консенсус е, че астрономически явления като ретроградите нямат предвидим ефект върху живота на хората", казва Дара Пател от Националния космически център в Лестър. 

Ако науката смята, че ретроградният Меркурий няма никакво влияние върху живота ни, защо толкова много хора все още се обръщат към звездите за отговори? 

Някои изследвания свързват вярата в хороскопите и зодиакалните знаци с "предубеждението за потвърждение" - тенденцията да вярваме или да запомняме информация, която съответства на нашите вече съществуващи убеждения, и да я тълкуваме избирателно, за да ги подкрепим. 

Зейнаб Аджами, клиничен психолог, работещ в сферата на хуманитарното психично здраве в Украйна, казва пред BBC, че "хората са склонни да вярват в неща, които ги карат да се чувстват облекчени или комфортно". 

Тя казва, че астрологията може да предостави "бързо и лесно обяснение" на трудни събития, без да е необходимо хората да разглеждат "многопластовите проблеми". 

"Парад на планетите": Рядко астрономическо събитие ще се случи на 3 юни

Но мнозина намират звездните знаци за врата към вдъхновение, забавление или духовна утеха. 

Мирей Хамал, специалист по рейки (терапия и форма на енергийно лечение) от Бейрут, казва, че клиентите, които вярват във влиянието на ретроградния Меркурий, "обикновено избягват да купуват електроника през този период или отлагат подписването на договори, преместването в нова сграда или предприемането на стъпка за сключване на брак или годеж". 

Хамал признава, че "много хора смятат астрологията за глупост", но вярва, че тя може да бъде полезна за хората, стига те да избягват "да стигнат до обсебване". 

Д-р Кемпиън, който води магистърска програма по културна астрономия и астрология, смята, че ретроградният Меркурий е станал популярен благодарение на своята простота, но казва, че това може да подкопае начина, по който се възприема професионалната астрология. 

"Ретроградният Меркурий почти не се нуждае от тълкуване. Той не е сложен или комплексен и се отнася за всички", казва той.

Припомняме и тази галерия от нашия архив:

Колко бихме оцелели на всяка планета от Слънчевата система

* Във видеото: Ретрограден Меркурий - какво е добре да правим и какво не!

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase 

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
ВАС остави без разглеждане две жалби на ДПС

ВАС остави без разглеждане две жалби на ДПС

България Преди 6 минути

Върховните съдии приемат, че председателите на партия ДПС, чиито права са еднакви, извършват противоположни процесуални действия

Джокович пя и танцува за Гришо: Одобряваш ли?

Джокович пя и танцува за Гришо: Одобряваш ли?

Любопитно Преди 14 минути

Във видеото, пуснато в ТикТок, Джокович пее на български и танцува

РС Македония поиска обяснение от България

РС Македония поиска обяснение от България

Свят Преди 3 часа

Скопие е неприятно изненадано и от последното изказване на Ангел Димитров

Терзиев обяви 17 септември за неучебен, но присъствен ден

Терзиев обяви 17 септември за неучебен, но присъствен ден

България Преди 4 часа

Поводът е честването на „Деня на София“

Путин вдига числеността на руската армия

Путин вдига числеността на руската армия

Свят Преди 4 часа

Декретът ще влезе в сила от 1 декември 2024 г.

Хищнически приложения за заеми набират популярност в Танзания

Хищнически приложения за заеми набират популярност в Танзания

Свят Преди 5 часа

"По-голямата част от студентите са жертви на заеми"

<p>&quot;Жестоко унижение&quot;: Момичета &quot;минават през ада&quot; в Сомалия</p>

"Жестоко и унизително": Жени и момичета "минават през ада" в Сомалия

Свят Преди 5 часа

ООН казва, че 98% от сомалийските момичета и жени на възраст от 15 до 49 години са били подложени на някаква форма на осакатяване

Двама души загинаха при пожар в жилищен блок във Видин

Двама души загинаха при пожар в жилищен блок във Видин

България Преди 5 часа

Жертвите са 40-годишен мъж и 46-годишна жена

ЦИК: Имаме пълната подкрепа на МС за подготовката за вота

ЦИК: Имаме пълната подкрепа на МС за подготовката за вота

България Преди 5 часа

Това каза на брифинг председателя на ЦИК Камелия Нейкова

<p>Нечестно е! Футболна звезда е разстроена от заплащането в сферата&nbsp;(СНИМКИ)</p>

Нечестно е! Футболната звезда Алиша Леман е разстроена от заплащането в сферата

Свят Преди 6 часа

Дъглас Луис печели “100 000 пъти повече“ от мен, казва Алиша Леман

.

Перфектната буря на слънчевата активност е на път да разгърне невероятно шоу

Любопитно Преди 6 часа

Всичко по темата може да прочете в следващите редове

Кремъл за готвения атентат срещу Тръмп: Играта с огъня си има последици

Кремъл за готвения атентат срещу Тръмп: Играта с огъня си има последици

Свят Преди 6 часа

В Украйна отричат да имат нещо общо с атентатора

Спортна инициатива обединява ученици от рискови групи

Спортна инициатива обединява ученици от рискови групи

Свят Преди 6 часа

Благодарение на програмата най-малко 50 бивши непълнолетни престъпници сега са активни членове на обществото

Дрогиран шофьор с такси удари жена, избяга и смени колата

Дрогиран шофьор с такси удари жена, избяга и смени колата

България Преди 7 часа

И двата му автомобила са иззети

<p>&ldquo;Игра на жертва&rdquo;: Напрежението между Китай и Филипините се нажежава</p>

“Игра на жертва”: Напрежението между Китай и Филипините се нажежава до критични нива

Свят Преди 7 часа

"Не сме загубили нищо. Не сме изоставили нищо. Плитчината Ескода все още е част от нашата изключителна икономическа зона"