Я денето на храна със звезда Мишлен на "ръба на космоса" може да бъде реалност през следващата година, ако френската компания Zephalto постигне, каквото е намислила.
Рискованото начинание за космически туризъм, основано от бившия ръководител на полети Винсент Фарет д'Астиес, в момента продава "билети с предварителна резервация" за предстоящи пътувания в капсула под налягане, наречена Celeste, прикрепена към стратосферен балон.
Avec Zephalto, la croisière s’envole https://t.co/e2wThZNFco
— Le Point (@LePoint) June 5, 2021
Тази капсула ще се издигне до надморска височина от 25 километра, позволявайки на гостите да се възхищават на закръглената Земя. Между невероятните гледки пътниците ще пият и вечерят със стил.
Билетите с предварителна резервация струват 10 000 евро (приблизително 10 900 долара) и дават възможност на купувачите да резервират място, когато билетите бъдат пуснати в продажба. Като цяло едно пътуване със Celestе ще ви струва 120 000 евро (около 131 100 долара).
Ексклузивно кулинарно приключение с френски привкус
Зефалто казва пред CNN Travel, че местата на борда на първите полети от края на 2024 г. до средата на 2025 г. вече са заети и сега продават билети за предварителна резервация за средата на 2025 г. и нататък.
Celeste обещава да превози шестима пътници и двама пилоти до максимална надморска височина само за 90 минути със скорост от четири метра в секунда. След това капсулата ще се носи над Земята в продължение на три часа – достатъчно време, за да се насладите на няколкостепенно меню и няколко чаши хубаво френско вино.
Congratulations to @JeffBezos @blueorigin Wally, Oliver and Mark !
— Zephalto (@zephalto) July 21, 2021
Who would you like to see in the first Zephalto flight? #zephalto2024 pic.twitter.com/Y5D1osjk34
Фарет д'Астиес казва пред CNN Travel, че въпреки че опциите за храна и напитки на Celeste ще бъдат луксозни, "гледката и цялостното пътуване остават централният фокус на предлаганото, което позволява на гостите да оценят и да се насладят на красотата на заобикалящата ги среда."
Откакто Денис Тито, първият "космически турист", покори небето през 2001 г., малцина са тръгнали по стъпките му. Но през последните години високопоставени компании за космически туризъм като SpaceX, Blue Origin и Virgin Galactic предприемат стъпки в тази сфера, обещавайки да превърнат космоса в следващото място за почивка, което трябва да се посети.
Шеф със звезда Мишлен гостува в столичен ресторант
Zephalto, основана през 2016 г., не е единствената компания, която се надява да превозва пътници с луксозен балон с горещ въздух. Компанията от Флорида Space Perspective в момента приема резервации за своя космически кораб Neptune.
Струва си да се помни, че има голяма разлика между пътуване до орбиталното пространство – включващо нарушаващи гравитацията високоскоростни излитания с по-голяма продължителност – и до суборбиталното пространство, в което пътниците са изложени за кратко на безтегловност и гледка към космоса по време на полет до ръба на атмосферата, 60 мили над Земята.
Congratulations to @richardbranson for his flight!
— Zephalto (@zephalto) July 12, 2021
At @zephalto we are also making our dream come true #zephalto2024 #sustainablespace https://t.co/Ul6OOx0GNk
Тези капсули всъщност няма да достигнат суборбиталното пространство, но все пак ще летят значително по-високо от нормален самолет. Това означава страхотни гледки към Земята и звездите, но без загуба на гравитация и съпътстващо усещане за безтегловност.
Фарет д'Астиес оприличава атмосферата в Celeste като пътуване със самолет, но с по-невероятни гледки и луксозни вибрации. Интериорът на капсулата под налягане в момента се планира от френския дизайнер Джоузеф Диран. Дизайните все още не са публикувани, но Zephalto обещава, че ще излъчват "френски savoir-faire".
"Нома" в Копенхаген е най-добрият ресторант в света
Въпреки че бъдещите готвачи на Celeste все още не са обявени, идеята е да има ротационна врата от кулинарни майстори, които ще имат свободата да избират какво да има в менюто. Zephalto държи на това "готвачите да могат да упражняват своя творчески лиценз и да персонализират изживяването на гостите, като предложат нещо, което е изискано и издигнато" – така че някои готвачи може да решат, че храненето трябва да се случи преди, а не по време на пътуването.
Zephalto казва, че работи в тясно сътрудничество с френската космическа агенция CNES по проекта и смята авиационната компания Airbus за един от своите партньори. Компанията казва, че балонът, който се захранва с хелий, ще трябва да има същите сертификати на Европейската агенция за авиационна безопасност като търговски самолет.
Zephalto казва, че е завършил три пилотирани частични тестови полета, като друг е планиран за по-късно тази година, който трябва да премине през цялото пътуване. Полетите ще бъдат отворени за хора от всички възрасти и не е необходимо предварително обучение.
Засега се планира Celeste да излети от Франция, но Zephalto се надява скоро да излезе на световно ниво.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!