М алко са моментите в историята на храните, които предизвикват толкова спорове, колкото решението на канадски готвач от 60-те години на миналия век да сложи ананас от консерва върху пица с шунка.
Когато Сам Панапулос създава това, което той и неговият брат и съдружник в престъплението наричат „Хавайска пица“, това е нарушение на италианския кулинарен протокол, което ще отекне през вековете.
Около шест десетилетия по-късно въпросът дали ананасът е подходящ за пица е тема, която разделя нации, общности и дори семейства.
Сега една пицария в Норич, Англия, е заковала цветовете си на мачтата, като е включила ананас в менюто си за онлайн доставка - но срещу княжеската сума от 100 паунда (около 122 долара).
Изненадващо, това не е най-високата цена, начислявана за ананас през изминалата година - през май миналата година на калифорнийския пазар се появи червен вариант за 395,99 долара - но тя е значително по-висока от долара, който обикновено струва кутия консервиран ананас в супермаркет във Великобритания.
A restaurant in England hates pineapple pizza so much they charge £100 for it https://t.co/Ja0YEYGPLH pic.twitter.com/ZZigDMq2Tf
— celebitchy (@celebitchy) January 15, 2025
„Да, за 100 паунда можете да си го вземете. Поръчайте и шампанско! Продължавай, чудовище!“, се провиква в новото меню за хавайски в профила на Lupa Pizza в британското приложение за доставка на храна Deliveroo.
„Не“ на ананаса
„Казвам „не“ на ананаса“, казва главният готвач на Lupa Куин Джианоран по телефона за CNN Travel.
Братята Панапулус смесват „китайски сладко-кисели вкусове с традиционен италиански продукт“, обяснява той.
„Tова е много противоречиво, защото хората буквално го обичат, а хората го мразят. Ние просто заемаме позиция“, казват те.
Все още няма поръчки за пицата за 100 паунда, потвърждава главният готвач на Lupa Куин Джианоран пред CNN Travel, въпреки че реакцията в интернет е „придобила огромен обрат“.
Ресторантът обещава да включи ананас в месечната си специална програма, ако резултатите от анкета в местния вестник Norwich Evening News са в полза на плода.
В момента жълтият подгласник е начело с цели 62% от гласовете за това дали ананасът трябва да присъства на пицата, въпреки че все още не е решено дали цената от 100 паунда ще се отрази на ястието, предлагано в тухления ресторант.
„Възгледите ми може да се променят!. Може да е 200 паунда, може да е 2 паунда, кой знае“, смее се Джианоран.“
Макар че ананасът традиционно се отбягва от италианските пицари, преди година неаполитанският пицар Джино Сорбило включи в менюто си пица „Ананас“ на Via dei Tribunali - най-известната улица в Неапол, световната столица на пицата. По думите му целта му е била „да се бори с предразсъдъците по отношение на храната“.
Дебатът за ананасовата пица понякога е толкова остър, че почти предизвиква политическа криза. През 2017 г. тогавашният исландски президент Гурни Тх. Йоханесон, трябваше да уточни, че няма да забрани пицата с ананас в страната си - и че дори няма правомощия да издаде закон за това - след като презрението му към тази комбинация се разпространи вирусно.
Макар че Джианоран предпочита традиционните топинги, неговият „любим стил пица е нюйоркската пица, където няма никакви ограничения за това какво се слага върху нея“.
Наистина, през 2024 г. една нюйоркска пицария е обявена за най-добрата в света. Пицария Una Pizza Napoletana в Долен Ийст Сайд в Манхатън оглави класацията на базираните в Италия 50 най-добри пици през септември миналата година.
Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!