К артофи, кайма и пухкава дебела заливка - няма как да не обичах това почти нашенско ястие. И все пак в един момент дори мусаката може да писне на всички вкъщи. Затова днес ви предлагаме нов, но не по-малко вкусен начин да я приготвите.
6 точени кори
800 г картофи
600 г кайма смес
200 г домати на кубчета от консерва
1 глава лук
2 с. л. доматен концентрат
1 ч. л. чубрица
2 с. л. соев сос
60 г краве масло + за намазване
сол и черен пипер на вкус
за заливката:
200 г заквасена сметана
1 яйце
2 с. л. брашно
50 г кашкавал за поръсване
сол и черен пипер на вкус
Нарежете картофите на дребни кубчета. Наситнете лука и го запържете в загрятото масло до златисто. Прибавете каймата и пържете при непрекъснато бъркане, докато започне да се карамелизира.
След това прибавете нарязаните картофи, около 300 мл вода, чубрицата, доматения концентрат, сол и черен пипер на вкус, доматите и соевия сос. Гответе, докато картофите омекнат. Намажете лист хартия за печене с разтопено масло. Върху него подредете една върху друга точените кори - всяка намазана предварително с масло. Поставете хартията с корите в тиган с термоиздръжливи дръжки.
Изсипете мусаката и заравнете. Гответе на котлона 2-3 минути, за да се запекат корите отдолу. Загрейте фурната на 180 градуса с вентилатор. Изпечете ястието за 30 минути.
За заливката смесете брашното със заквасената сметана, яйцето, сол и черен пипер. Разбъркайте добре. Извадете ястието от фурната и го залейте с тази смес. Поръсете с настърган кашкавал и запечете за още 12 минути.
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!