Я йца, сирене, мляко и кори за баница, без тези продукти няма как да приготвите класическа солена баница. Днес обаче ви предлагаме една различна рецепта, с магданоз. Тя ще ви помогне да разнообразите семейното меню с допълнителни витамини и минерали.
5 причини да консумирате повече магданоз (СНИМКИ)
- 3 ч.ч. брашно
- 3 яйца
- 5 с.л. вода
- щипка сол
- 200 г сирене
- 1 яйце
- шепа листа магданоз
- 0.5 ч.ч. прясно мляко
- 4 с.л. масло
За тестото за корите сипете брашното върху плота и направете кладенче в него. В кладенчето чукнете трите яйца. Добавете водата и с пръсти започнете да разбърквате продуктите в кладенчето. Добавете щипка сол и продължете смесването на яйцата, водата и брашното, докато получите меко тесто. Не месете тестото, а само леко го потупвайте. Поставете го в набрашнена купа и го покрийте с кърпа. Оставете да втаса за 30 минути.
В купа натрошете сирене по ваш избор /краве, овче, фета, смес от сирене и извара/ и добавете яйцето. Разбъркайте, като натрошавате и сиренето. Добавете листата магданоз и разбъркайте отново. Накрая добавете млякото и разбъркайте.
Оформете тестото на руло върху набрашнен плот. Нарежете го на 8 еднакви части. Оформете всяко парче тесто на топка между дланите си. Довършете въртенето на топчето върху плота. Подредете топчетата върху кухненска кърпа, като ги поръсвате с брашно и ги завивате в нея. Разточете всяко топче на тънка кора. Редете ги в голям съд, като помежду им поставяте малко парче намаслена хартия за печене, за да не залепват.
Намажете с масло кръгла тава. Постелете една кора на дъното и. В плитък съд налейте гореща вода. В друг съд сипете студена вода. Щом водата заври, пуснете една разточена кора в нея за около 1.5 минута. Веднага я прехвърлете в купата със студена вода за секунда. Изтискайте я и я постелете върху вече разстланата и намазана с разтопено маслокора. Постъпете по същия начин с още две кори, като мажете всяка предишна с разтопено масло.
Изсипете пълнежа върху корите. След това, върху него разстелете останалите четири "къпани" като между тях мажете с разтопено масло. Най-отгоре сипете останалото разтопено масло. Печете в предварително загрята фурна на 170 градуса, до златисто.
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още любопитни новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!