Б аницата заема централно място в българската кухня. Това е едно универсално ястие, което можете да сервирате и на закуска, и на обяд, а защо не и на вечеря.
Баницата е част от празничното меню на всеки българин и акцент на всяка българска трапеза. Рецептите за баници са многобройни и разнообразни. Предлагаме ви този уикенд да опитате следващата рецепта:
Домашна баница със спанак и козе сирене
Необходими продукти:
500 г брашно
1 с.л. оцет
1 ч.л. сол
За плънката:
500 г спанак
2 връзки пресен лук
1 връзка магданоз
400 г козе сирене
2 яйца
200 г кисело мляко
80 мл олио
1 щипка индийско орехче
Начин на приготвяне:
Разбъркайте брашното с 250 мл хладка вода, оцета и солта. Щом се оформи топка, прехвърлете тестото на набрашнен плот и месете за около 10 минути, докато стане гладко.
Оформете 8 топчета. Покрийте с кърпа и оставете да починат за 20 минути.
Разточете всяко топче на много тънка кора върху набрашнен плот.
Залейте спанака с гореща вода и след това го шокирайте в студена вода с лед. Отцедете го хубаво и го накълцайте. Нарежете на ситно пресния лук и магданоза.
В купа смесете наситнените лук и спанак,натрошете и сиренето в купата, чукнете яйцата, добавете наситнения магданоз, киселото мляко и индийското орехче.
Поставете една кора върху памучна кърпа. Напръскайте с олио, сложете от плънката и с помощта на кърпата навийте кората.
След това я завийте като охлюв и я поставете в средата на намазана с олио тава. Така пригответе и останалите кори и плънка и ги навийте в тавата.
Печете на 180-190 градуса до зачервяване - за 30-40 минути.
Съвет:
По желание след като извадите готовата баница от фурната, я напръскайте с вода и покрийте с кърпа.
Вместо с олио, може да намажете корите с разтопено масло или мас.
* Посочените градуси на фурната са с включен вентилатор. Ако е без вентилатор, печете на 200 градуса.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!