В ероятно често похапвате пилешко. Ако традиционните рецепти с него са ви омръзнали обаче, днес ви предлагаме да опитате нещо ново - пикантно печено пилешко с манго.
Уверяваме ви, че няма да останете разочаровани.
Необходими продукти:
- 5 стръка пресен лук
- 2 люти чушки Скоч Боне
- 4 скилидки чесън
- 3 см пресен джинджифил
- 1 ч.л. смлян бахар
- 1/4 ч.л. смляно индийско орехче
- 1/2 ч.л. канела
- 1 ч.л. сушен риган
- 6 стръка прясна мащерка
- 2 с.л. кетчуп
- 3 с.л. соев сос
- 8 горни пилешки бутчета (с кожа и кости) от свободно отглеждани пилета
- сол и черен пипер
- За ориза:
- 350 г дългозърнест ориз
- 400 мл кокосово мляко
- 225 мл вода
За салцата:
- 1 узряло манго
- 1/2 краставица
- 1 лайм
- шепа пресен кориандър
Начин на приготвяне:
1. За пикантната джърк марината нарежете на едро лютите чушки със смеките и пресния лук и ги слолжете в блендер/чопър. Добавете листенцата мащерка, обелените скилидки чесън, обеления и нарязан на парчета джинджифил, сушения риган и смлените подправки - бахар, канела и индийско орехче. Смелете. Добавете соев сос, кетчуп и сок от лайм и разбъркайте.
2. В голям плик с цип поставете пилешките бутчета и изсипете маринатата върху тях. Затворете плика и хубаво разтръскайте. Поставете в хладилник най-малко за 2 часа.
3. Сипете ориза в тенджерка и го залейте с кокосовото мляко и водата. Добавете щедра щипка сол и захлупете. Гответе на тих огън 15 минути.
4. За салцата нарежете мангото на малки кубчета. Обелете краставицата и отстранете семките и и я нарежете на малки кубчета. Смесете мангото и краставицата в купа и овкусете със сок от лайм, сол и черен пипер. Разбъркайте много добре. Накрая добавете нарязан на ситно кориандър и разбъркайте отново.
5. Извадете месото от хладилника 30 минути преди готвене. Загрейте силно грил-тиган с огнеупорна дръжка и запечатайте маринованите пилешки бутчета за по 3-4 минути от всяка страна. След това ги поставете в предварително загрята фурна на 200 градуса за 10 минути.
6. Сервирайте печените пилешки бутчета с ориз и салца с манго.
За още интересни идеи за готвене - разгледайте канала на 24 Kitchen във Vbox7.
Коя е Павлова и защо кръстиха торта на нея?
Джон Бон Джоуви готви за бедни в своята „Кухня за душата“
Тропезиен - любимият десет на Бриджит Бардо
Как да приготвите това неустоимо "Червено кадифе"
Как да приготвите неустоими шоколадови трюфели
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!