У чени са открили най-ранните известни доказателства за готвене в археологически обект в Израел. Преминаването от сурова към готвена храна е драматичен поврат в човешката еволюция, а откритието показва, че праисторическите хора са били в състояние умишлено да палят огън, за да приготвят храна преди поне 780 000 години, информира CNN.
Детайлното изследване на рибни зъби, открити в обекта Гешер Бенот Яаков, разположен на брега на древното езеро Хула, разкри, че някои от нашите ранни предци - най-вероятно Хомо еректус - са били в състояние да готвят риба, заяви авторът на изследването д-р Ирит Зоар, изследовател в Музея по естествена история "Щайнхард" към Университета в Тел Авив.
Според Зохар, която е и уредник на биологичните колекции "Бейт Марголин" в академичния колеж "Ораним", обитателите на езерата са се хранили с големи сладководни видове.
На обекта не са открити човешки останки, но каменните инструменти съвпадат с тези, открити на местата на Homo erectus в цяла Африка, казва Зоар. Тя каза, че езерото е било плитко и е можело лесно да се уловят с ръка големи риби като изчезналия Luciobarbus longicep, който е можел да достигне до 6,5 фута (2 метра).
"Това е изключително важно откритие", казва археологическият геохимик д-р Бетан Линскот, който не е участвал в проучването.
"Доказателствата за контролирано използване на огън през (ранната каменна епоха) са в най-добрия случай ефимерни и като такива, описаните тук доказателства за антропогенно (поради човешка дейност) натрупани и приготвени рибни останки несъмнено ще имат широко въздействие върху изследователската общност", казва Линскот, която е постдокторант в Оксфордския университет в Обединеното кралство.
Преминаването към готвена храна означава, че хората са изразходвали по-малко енергия за интензивната работа по търсене и усвояване на прясна, сурова храна, което е освободило повече време за развиване на нови социални и поведенчески системи.
Scientists have found the earliest known evidence of cooking at an archaeological site in Israel https://t.co/eDZJtB4e5Q
— CNN International (@cnni) November 15, 2022
"Храненето е оказало голямо влияние върху еволюцията на нашия вид. Предполага се, че консумацията на месо е допринесла за увеличаването на относителния размер на мозъка на нашите ранни предци Хомо - но патогенните бактерии превръщат консумацията на неовкусено месо в рискована дейност", казва Линскот.
"Готвенето обаче убива бактериите и повишава енергийната стойност на месото, като по този начин създава нов, надежден източник на храна за ранните хоминини. Ето защо разбирането на това кога се е случило е тема от голям интерес, защото може да помогне да се обясни защо нашите предци хоминини са еволюирали по начина, по който са еволюирали."
Изгарянето равносилно ли е на готвене?
Предишни изследвания на Зохар, който работи на обекта от 16 години, са установили, че слоевете от седименти, в които са открити каменни инструменти - което предполага човешко обитаване - са свързани с голям брой зъби на риби от два конкретни вида (Luciobarbus longiceps и Carasobarbus canis), които са били част от семейството на шараните, но вече са изчезнали.
Намерени са обаче много малко рибни кости, които за разлика от зъбите омекват при високи температури и лесно се разлагат. Друга работа на съавтора на изследването Нира Алперсон-Афил, професор в катедрата по израелски изследвания и археология в университета Бар-Илан, е установила следи от огнища - едни от най-ранните извън Африка.
За да установят дали праисторическите обитатели на обекта действително са готвили риба там, а не са изхвърляли остатъците от рибата в огъня, изследователите установяват промени в размера на кристалите на зъбния емайл, които реагират по различен начин на промените в температурата.
При експериментите Зоар и сътрудникът ѝ д-р Йенс Наджорка, който е ръководител на рентгеновата лаборатория в Природонаучния музей в Лондон, анализират 56 зъба, принадлежащи на праисторически и сладководни риби, което им позволява да установят промените, причинени от готвене при ниски и високи температури. Резултатите показват, че рибите са били приготвяни при температури между 392 и 932 градуса по Фаренхайт (200 и 500 градуса по Целзий).
"Не знаем как точно е била приготвена рибата, но предвид липсата на доказателства за излагане на високи температури е ясно, че тя не е била приготвена директно в огън и не е била хвърлена в огъня като отпадък или като материал за горене", заяви Наджорка в съобщение за медиите.
Екипът успява да установи, че рибата е била редовна част от диетата - не е била само сезонно удоволствие или последна възможност, когато другите източници на храна са били оскъдни.
Изследователите направили това, като разгледали геохимичния състав на кислородните и въглеродните изотопи в емайла на зъбите, за да разберат през кой сезон е умирала рибата. Резултатите сочат, че те са били приготвяни и консумирани целогодишно.
Хомо еректус е първият хоминин, мигрирал извън Африка, и изследването показва, че древното езеро Хула може да е било ключов пункт по маршрута на тези ранни миграции.
Не е известно точно кога хората за първи път са започнали да готвят риба - или друг вид храна - и няма консенсус за това кога древните хоминини за първи път са развили способността да палят огън и да готвят. До това изследване най-ранните твърди доказателства за използването на огън за готвене са от неандерталци и хомо сапиенс, които са готвели нишестени корени в днешна Южна Африка преди около 170 000 години.
Съвкупната тежест на доказателствата, представени в изследването, предполага, че рибата е била готвена, казва Джон Макнаб, професор в Центъра за археология на човешкия произход към катедрата по археология на Университета в Саутхемптън. Той не е участвал в проучването.
"Кога и къде за пръв път се е появил умишлено запален и контролиран огън и кога сме започнали да приготвяме храната си, са два от наистина големите въпроси, на които изследователите на човешкия произход отдавна търсят отговори", каза той по електронната поща.
"Огънят не е само за безопасност и защита. Той удължава работния ден и осигурява наистина важен механизъм за социално обвързване - ние буквално сме изградили обществата си около огньовете. Готвенето открива нови възможности за хранене и вкарва в действие нови хранителни продукти, както и увеличава хранителния потенциал на това, което ядем. Дали готвенето е причината, поради която Хомо еректус е бил способен да се придвижва в странни нови територии?"
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!