6

К огато е приготвена правилно, пържолата е кралят на месото. За съжаление е лесно да направите няколко грешки, които могат да съсипят усилията дори на добър готвач и да превърнат потенциално страхотна пържола в скучно ястие. Но не се отчайвайте: има няколко трика, които ще ви помогнат да избегнете сухо, жилаво и непривлекателно парче месо за вечеря.

Изберете парче месо с правилното съдържание на мазнини

Ако имат избор между постно и тлъсто месо, повечето хора ще изберат постно. Това е разбираемо, ако искате да намалите калориите, но в противен случай вероятно е по-добре да си купите по-малък, по-мазен парче месо. Това е така, защото мазнината често придава вкус и сочност на пържолата, особено ако мазнината е мраморирана по цялата пържола.

Не позволявайте пържолата ви да се затопли

И така, купихте пържола в понеделник и планирате да я ядете в сряда, но засега тя мъдро лежи в хладилника и чака търпеливо. Така че вземете го студено - и колкото по-студено, толкова по-добре. Стандартният метод за готвене е да хвърлите месото върху силно загрята скара или тиган за няколко минути. Ако зададете правилно време, това ще позволи на външната страна да се изпържи до хрупкавост, без да позволява топлината да повлияе твърде много на вътрешността.

Ако внезапно имате (разбираемо) желание да приготвите пържола за вечеря, но имате под ръка само замразени пържоли, не се страхувайте. Експертите казват, че приготвянето на пържоли направо след замразяване е по-добро, отколкото размразяването им преди готвене, защото задържа повече влага и намалява риска от препичане.

Уверете се, че пържолата не е прекалено мокра

Изплакването на всяко месо е лоша идея, защото докато си мислите, че премахвате вредните бактерии, вие всъщност ги разпространявате из кухнята и на места, които никога не бихте се сетили да изплакнете с белина.

Вторият проблем е, че ако има вода по повърхността на месото, тя първо ще се изпари и едва след това ще започне самото печене на пържолата. През тези няколко секунди ще се случи нещо непоправимо в химически процеси и месото може да се окаже жилаво. За да избегнете този проблем, потупайте пържолата старателно с хартиена кърпа преди готвене.

Използвайте правилно солта и подправките

От само себе си се разбира, че пържолите трябва да се овкусят преди готвене, но използвате ли достатъчно подправки? Може би леко ги поръсвате с подправка и смятате, че е добре. Когато подправяте пържолата си, трябва да нанесете обилно количество сол (и черен пипер, ако желаете) и да я втриете добре в повърхността.

Използвайте правилния тиган, за да приготвите пържола

„Пържолата е една от онези храни, които имат полза от бързото готвене на висока температура, което не е проблем, ако печете на скара навън. Когато пренасяте готвенето си на закрито, трябва да помислите кои тигани от арсенала ви могат да издържат на високи температури“, обяснява шеф Руслан Миронов.

Каквото и да правите, не използвайте тиган с незалепващо покритие, когато готвите пържола. Прегряването на тиган с тефлоново покритие освобождава токсични химикали. Въпреки че не виждате това да се случва, покритието започва да се разпада на молекулярно ниво, освобождавайки потенциално канцерогенни газове в околната среда.

Тиганите с незалепващо покритие също не могат да се използват във фурната, което може да е необходимо, за да завършите готвенето на дебели пържоли. Много по-добре е да използвате тиган, който е подходящ за пържене и подходящ за фурна, като например неръждаема стомана или чугун. Тези тигани могат да издържат на високи температури - както на котлона, така и във фурната - и задържат топлината добре, осигурявайки равномерно готвене.

Не използвайте масла с ниска точка на дим

Ще го направите както трябва и ще приготвите пържолите си в изискан зехтин, нали? грешно!

„Зехтинът екстра върджин може да е най-добрият избор за много видове готвене, но не е предназначен за пържене. Точно като масло: и двете ще пушат и ще горят. Когато печете на грил или дълбоко пържене на пържола, използвайте фъстъчено масло, рапично масло и изключително лек зехтин. Правилният избор на олио ще ви помогне да приготвите по-вкусни пържоли, а ако пържите пържоли на закрито посред зима, няма да превърнете дома си в голяма пушилня“, подчертава готвачът.

Ако пържолата не е изпечена докрай

Някои хора казват, че пържола с перфектни следи от скара е начинът да отидете, но това не е вярно. Следите от скара правят стека да изглежда добре, но това не гарантира, че ще има най-добрия вкус. По-добре е да пропуснете следите от скара и вместо това да се уверите, че пържолата е добре изпечена. Външната повърхност на пържолата покафенява и се карамелизира при висока температура поради това, което се нарича реакция на Maillard, химическа реакция, която протича между аминокиселини и захари. Резултатът е хубава хрупкава коричка и стотици ароматни съединения, които правят пържолата по-вкусна.

„Най-добрият начин да постигнете тази коричка е да използвате чугунен тиган. Тези тигани нямат празнини като решетките на скара, така че пържолата ще се нагрее равномерно по цялата повърхност. Преди да добавите растително масло, не забравяйте да загреете тигана до пушене. След това гответе пържолата за три-четири минути — необезпокоявана — след това я обърнете и запечете от другата страна“, казва Руслан.

Завършете пържолата във фурната

Това е чудесен начин да приготвите дебела пържола. Когато готвите пържола на директен огън на скара или в предварително загрят тиган, пържолата се пече отвън навътре, като се карамелизира отвън, докато топлината бавно си проправя път към центъра на месото. Но отнема много време, за да изпечете дебела пържола докрай и може да изгорите отвън, преди вътрешността да е готова. Освен това задушаването на котлона не гарантира, че пържолата ще се изпече равномерно, тъй като месото е изложено на топлина само отдолу.

Не препичайте пържолата

Това е най-добрият начин да получите сухо и безвкусно парче месо. Месото изсъхва по време на готвене поради химически и физически реакции, протичащи в него. Мускулните влакна и съединителната тъкан се свиват, изцеждайки влагата, а протеините започват да денатурират, което прави месото жилаво и сухо. Най-добрият начин да предпазите вашата пържола от случайно препичане е да използвате термометър. Чрез палпиране на месото можете да получите точна вътрешна температура, без да го режете.

Нека оставим пържолата да си почине

Докато месото се готви, влакната започват да се свиват и водата, която съдържат, се изтласква в пространството между тях. Колкото по-висока е температурата на месото, толкова по-силен е този ефект. Ако нарежете месото веднага след като излезе от скарата, голяма част от течността и сочността, за които е отговорно, ще изтече в чинията ви. Въпреки това, ако покриете месото с фолио и го оставите да почине за 10 до 15 минути, влакната в месото ще могат да се отпуснат и да позволят на част от соковете да се върнат обратно.

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 6
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

6 коментара
 
За да не се зарази с грип на опашката за пенсии, баба Пена така се наяде с чесън, че всички чакащи оздравяха.
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
,

Мъжете от тези 4 зодии няма да си тръгнат и няма да предадат

Любопитно Преди 33 минути

Всичко по темата може да прочетете в следващите редове

Облачно, но топло: Какво време ни очаква в четвъртък

Облачно, но топло: Какво време ни очаква в четвъртък

България Преди 39 минути

Максималните температури ще са предимно между 12° и 17°, в София - около 11°

САЩ пратили куп ракети от Израел в Украйна тази седмица

САЩ пратили куп ракети от Израел в Украйна тази седмица

Свят Преди 8 часа

Миналия април израелските военновъздушни сили официално изведоха от експлоатация системата за противовъздушна отбрана "Пейтриът"

Ахмед ал-Шараа е назначен за временен президент на Сирия

Ахмед ал-Шараа е назначен за временен президент на Сирия

Свят Преди 9 часа

В страната ще бъде сформирано преходно правителство

В Скопие очакват смяна на посланика в София

В Скопие очакват смяна на посланика в София

Свят Преди 9 часа

От правителството потвърждават, че е започнала процедура по отзоваване на извънредни и пълномощни посланици

Съдът връща делото срещу Божков на прокуратурата

Съдът връща делото срещу Божков на прокуратурата

България Преди 9 часа

Той е обвинен за опит за изнасилване и за подбудителство към умишлено убийство

Упражнили ли са пътни полицаи насилие над граждани

Упражнили ли са пътни полицаи насилие над граждани

България Преди 10 часа

Ситуацията е възникнала след проверка

<p>Самолет, летящ от Дубай, кацна аварийно в Русия</p>

Пътнически самолет, летящ от Дубай, кацна аварийно в Русия

Свят Преди 10 часа

В самолета е имало общо 194 души

Протест в защита на сградата на „Балкантон“

Протест в защита на сградата на „Балкантон“

България Преди 10 часа

Въпреки уверенията на инвеститора, че сградата няма да бъде съборена, протестиращите не вярват

<p>Осъдиха дрогирания шофьор, убил Светомира</p>

Осъдиха шофьора, обвинен за катастрофата, в която загина Светомира

България Преди 10 часа

Сегашното решението на Апелативния съд във Варна отново може да се обжалва пред ВКС

<p>Развитие в по случая с похитената и пребита жена</p>

Развитие в по случая с отвлечената и бита с кабел жена

България Преди 11 часа

Похитителят вече е бил осъждан

В България може да има само една Източноправославна църква, решиха в правната комисия

В България може да има само една Източноправославна църква, решиха в правната комисия

България Преди 12 часа

Повод за промените е решението на Върховния касационен съд

Стотици румънски наемници се предадоха на Руанда

Стотици румънски наемници се предадоха на Руанда

Свят Преди 12 часа

След като са били претърсени, наемниците са се качили в автобуси и са били отведени

<p>Двама опитаха да убият шофьор от Свиленград</p>

Двама арестувани за опит за убийство на шофьор от Свиленград

България Преди 13 часа

По време на схватката е произведен изстрел, при който е улучен таванът на колата

<p>Българските шпиони били свързани с родни политици</p>

Съдените за шпионаж българи били свързани с родни политици

Свят Преди 13 часа

Трима обвиняеми в процеса са помагали в произвеждането на президентските избори през 2021 г., спечелени от Румен Радев

Machine Gun Kelly проговори за отношенията си с бременната Меган Фокс

Machine Gun Kelly проговори за отношенията си с бременната Меган Фокс

Любопитно Преди 14 часа

През ноември 2024 г. бившата двойка прекрати отношенията си