М оже да ви звучи като шега, но това е съвсем реално ястие.
Пържените камъни са най-новата мода на китайската улична храна.
Известно като „най-твърдото ястие в света“ – буквално – е традиционно пържено ястие с камъни като основна съставка, което предизвика кулинарно любопитство в китайските социални медии, а и не само.
(อ้างอิง: https://t.co/egOTwaJABE )
— JEENTHAINEWS (@jeenthainews) June 16, 2023
Предполага се, че хранещите се смучат малките камъчета, за да се насладят на богатия и пикантен вкус на ястието, което произхожда от източната китайска провинция Хубей.
Ястието пристига с инструкции да се изсмуква сосът, след което камъните трябва да бъдат изплюти - откъдето и идва името на ястието - „суодиу“, което означава "смучете и изхвърлете".
World’s hardest dish? Stir-fried stones are China’s latest street food fad https://t.co/CKsh9aC3bh
— Citizen TV Kenya (@citizentvkenya) June 22, 2023
През изминалата седмица из платформите на китайските социални медии се появиха видеоклипове на потребители, които пробват „суодиу“.
На кадрите се вижда и как уличните готвачи приготвят необичайното ястие. Продавачите поливат с чили и олио камъчета, цвърчащи на скара в стил тепаняки. После ги поръсват с чеснов сос, след което запържват всичко със смес от скилидки чесън и нарязани на кубчета чушки.
Докато приготвят ястието, понякога готвачите съпътстват всяко свое движение с рими, според видеоклипове в Xiaohongshu, китайския еквивалент на Instagram.
"Who is there among you, who, if his son asks him for bread, will give him a stone?" (Mt 7.9). No, of course not. What about a stir-fried pebble, then?https://t.co/EzBOCKIHGz
— Shane H. Norman (@shanehnorman) June 19, 2023
„Порция подправка съживява страстта“, казва готвачът в едно от видеата, добавяйки, че ястието е толкова популярно, колкото и алкохола.
На клиентите се сервират „сготвените“ камъни в кутии с размера на длан. Всяка порция струва около 16 юана или 2,30 щатски долара, както се разбира от видеото.
„Трябва ли да ти върна камъчетата, след като приключа?“ пита един клиент в същия клип.
„Вземете си ги за вкъщи като сувенир“, отговаря готвачът.
TIL about a dish in Hubei, China called stir fried stones: they stir fry spices and herbs with round stones, and suck on the stones to get the flavor 😯 pic.twitter.com/HBVQKLrT4r
— Shan Meltzer 王杉 (@shanmeltzer) September 3, 2022
Смята се, че „суодиу“ е ястие отпреди стотици години. Рецептата се предава от поколение на поколение, от лодкарите чрез тяхната устна традиция, според доклад на местни медии.
В миналото лодкарите можело да заседнат в средата на реката и да останат без храна дълго време, докато доставяли стоки.
За да „намерят щастие в горчивината“, както се казва в един доклада, те намирали камъни, които да готвят като добавяли подправки, за да направят от тях ястие.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!